Az ellenzéki képviselők elkezdték felosztani maguk között a pénzt

Nem hazudtolja meg önmagát az ellenzék: több kerületben és településen első napirendi pontként tárgyalták az ellenzéki összefogás által vezetett képviselő-testületek alakuló ülésén az önkormányzati képviselők bérének drasztikus emelését.

Többek között Pesterzsébeten is első napirendi pontként tárgyalta a főként ellenzéki összefogásból bekerült képviselő-testület alakuló ülésén a képviselői béremelést. Az ellenzéki képviselők húszszázalákos fizetésemelést szavaztak meg maguknak.

A Fidesz–KDNP képviselői elhatárolódtak az ellenzékiek által hozott döntéstől, és hangsúlyozták, az eredetileg öt, tíz, illetve tizenöt százalékos emelésekről készített javaslatokat módosította felfelé a baloldal.

Pesterzsébeti képviselő-testületi ülés szavazás eredménye a képviselői béremelésekről.

Zuglóban Karácsony Gergely utódja, Horváth Csaba, a II. kerületből igazolt szocialista politikus első polgármesteri ténykedéseként további jogköröket akar magához vonni.

A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatát úgy módosítaná, hogy polgármesterként egy személyben döntést hozhatna szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti.

Horváth Csaba egy salátarendeletet is benyújtott a képviselő-testület elé, hogy a közpénzek felhasználásáról és az ingatlanvagyon értékesítéséről is szélesebb körben dönthessen. Az értékhatár, amelyen belül a polgármester önállóan hozhat döntést, ingó vagyontárgyak esetén az eddigi érték háromszorosára (50 millió­ról 150 millióra), míg az ingatlanok esetében ötszörösére (50 millióról 250 millióra) nőne.

Várható volt, de mostanra tisztán látszik az ellenzéki összefogás széthullása. A XX. kerületi ellenzéki érdekszövetségben a Jobbik a Momentum Mozgalom helyét is átvette, mivel az egység a képviselő-testület alakuló ülésén felbomlott.

Azt tapasztaltuk, hogy a partneri viszony a választásokat követően megbomlott. Az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusát a Momentum Mozgalom nem tudja magáévá tenni, így az önkormányzat közös irányításának nem láttuk érdemi lehetőségét, a felkínált bizottsági elnöki tisztségeket nem vállaltuk el” – írta a Momentum helyi szervezetének közösségi oldalán Somodi Klára és Szőnyi Attila önkormányzati képviselő.

Forrás: Magyar Nemzet

Iratkozzon fel hírlevelünkre