Balatonszepezd újra választ – forrnak az indulatok a tóparton

Hosszúra nyúlik a szepezdi történet: először senki nem akart polgármester lenni, majd 14 jelölt sorakozott fel a startvonalon, hogy azután megszűnjön mindennemű együttműködés testület és településvezető között. Ma újabb próbát tesznek, a kampányhajrában azonban forrnak az indulatok a magyar tenger partján.

Szakad az eső, fúj a szél, az ember elviselné magán a kétszer ilyen meleg kabátot is. Az egy dolog, hogy az évszakok hagyományos értelemben megszűntek és a nyár java része laza ősz, az ősz meg szinte rögtön telet idéz, de a Balaton partján, egy kedd reggelen ez kevéssé tud vígasztalóan hatni. Nem egy különösebben megkapó látvány ilyenkor Balatonszepezd, igaz, a november végi időjárás sehol sem lelkesítene. Várom Szász Pétert és csapatát, akik körbevezetnek a településen, ugyanis a faluban kampány van: testületet és polgármestert választanak. Tavaly – mondhatni országos szenzációnak is – 14 polgármester-jelölt állt a startvonalra, akik közül végül a kecskeméti bolgár kisebbségi önkormányzat elnöke, Bocskov Petrov Jordán nyert. Eleve kalandos volt a 2019-es választás, hiszen a voksolás rendes időpontjában, októberben senki sem akarta elvállalni a polgármesteri tisztséget, ezért kellett decemberig halasztani, amikorra viszont több mint egy tucatnyi ember engedett a kalandvágynak.

És bár Bocskov Petrov be tudta húzni a győzelmet, a település képviselőivel enyhén szólva sem sikerült a zökkenőmentes együttműködés. Fél év elteltével a testület feloszlatta önmagát egy elmérgesedett ülést követően, amelyen az önkormányzati képviselők megszavazták azt, hogy a balatonszepezdi önkormányzatban dolgozó alkalmazottak túlnyomó többségét áthelyezzék Zánkára. Miután a polgármester élesen szembement a testülettel – és így elég nehéz együttműködni -, senkit sem lepett meg, hogy rá egy hétre az önkormányzati ülésen feloszlatta magát a testület, ezzel pedig Bocskov is elvesztette a posztját. 

Szász Péter, balatonszepezdi polgármester-jelölt járja a települést. Fotó: Vasárnap.hu

Így jutottunk az október közepi héthez, aminek végén, 18-án újfent választásokat tartanak a faluban. Ezúttal csak 4 jelölt van a polgármesteri posztra, az eddigi polgármester mellett Bíró Imre, korábbi önkormányzati képviselő, Selmi Gábor és vendéglátóm, Szász Péter, történész, katolikus apologéta, a Depositum hitvédelmi oldal főszerkesztője, aki legutóbb akkor hallatott magáról az országos médiában, mikor a Facebook – ilyen ez a kalandos szólásszabadság – letiltotta egy hitvédő videóját.

Nem egyszerű ilyen időben házról-házra járni, de a csapattal tartok. Először a képviselőjelöltek egy részével, autóval, majd Péter nyomába szegődök, immár gyalog. Szépen, ahogy azt kampány idején kell, embereket látogatunk meg, váltunk velük pár szót, aztán indulunk tovább és így szépen, lassan kirajzolódik előttem, hogy nagyjából mi is történik Balatonszepezden. Azon választópolgárok elmondása alapján, akikkel én beszéltem, teljesen világossá válik, hogy bár Bocskov a falu egy igen jelentős részének szimpatikus, de egyszerűen nincs csapata, akikkel együtt tudna dolgozni. A mostani válságot is az okozta, hogy a tavalyi választásokat ugyan megnyerte, ám a képviselőtestület tagjai – Bíró Imre vezetésével, aki most jelölt is a polgármesteri posztra – teljesen más irányt képzelnek el a falunak, mint Bocskov.

Forrásaim egyértelművé tették, hogy Bírónak egymagában bizonyosan nincs többsége a választópolgárok között, azonban van egy mag, nem is kevesen, akik rá fognak voksolni és ez akár győzelmet is érhet, ha jelentősen aprózódnak a szavazatok. Mert azt ugyan nem lehet tudni, mekkora lesz a részvétel – tavaly viszonylag magasnak bizonyult, no de ez abból is táplálkozott, hogy hosszú idő után számos jelölt közül lehetett választani -, ám a helyiek kétlik, hogy különösebben megmozgatná az embereket a vasárnapi választás. Ki tudja, akár néhány ember döntésén is múlhat, hogy milyen lesz Balatonszepezd jövője.

Ami szintén meglepő, hogy a kampány határozottan eldurvult az elmúlt időszakban. Egymást érik a letépdesett plakátok és a közösségi oldalakon is forronganak az indulatok. Aztán, hogy ez annak köszönhető, mert bizonyos érdekkörök kilátástalannak tartják a helyzetet, vagy egészen más áll a háttérben, alighanem hamarosan kiderül.

Szász Péter abban bízik, hogy talpas kampánya és fiatal csapatának munkája elég lehet a győzelemhez. Nehéz az ügy, hiszen az ismertség semmi mással sem szerezhető meg, csak személyes beszélgetésekkel, de – legalábbis úgy vélem – a helyiek felé kifejezetten pozitív üzenet lehet, hogy Szász egyetlen általam látott alkalommal sem akart kifejezetten és direkt módon agitálni. Igyekszik minél több emberrel, minél hosszabban elbeszélgetni, meghallgatni őket, de minden egyes szituációban kifejezi, hogy vetélytársaira egy rossz szót sem szándékozik mondani, mert neki nem ez a feladata.

Itt Balatonszepezd sorsa forog kockán és a település érdekében ő az együttműködés embere, nem a széthúzásé.

 

Letépett, megrongált plakátok. Fotó: Vasárnap.hu

Az idő barátságtalan mivolta nem csillapodik, cserébe minden házba, ahová ellátogatok, megállapíthatom, hogy barátságosak és kedvesek, még akkor is, ha nem mondják el konkrétan, melyik jelöltre is szándékoznak szavazni. Egy dolog biztos, és ebben talán minden induló egyetért:

Balatonszepezdnek nyugalomra és fejlődésre van szüksége, ahol az őslakosok érdekeit éppen úgy képviselik a megválasztott tisztségviselőik, mint a turistaként érkezőket.

Ahogy lassan elbúcsúzom Péteréktől, egy dolgot tudok biztosan megállapítani: nem tudom, hogy mi lesz a választáson és tippelni sem mernék a kimenetelét illetően, de a Szász-team olyan gárda benyomását keltette, mint akik empatikusan, kompromisszumokra képesen és elhivatottan tudják kezelni a helyiek érdekeit.

A magam részéről arra biztatok minden szepezdit, hogy éljen választójogával és támogassa azt a személyt vasárnap, aki valóban a szívén viseli a község sorsát, miközben az ereje is meglesz ahhoz, hogy a szükséges változtatásokat tető alá hozza!

Trombitás Kristóf