Néhány tüntetés, amiről idén mindenki hiányzott

Az idén szervezett, oktatási rendszert érintő tüntetések mozgatták meg legkevésbé a diákokat és a pedagógusokat.

Az idei évben több alkalommal is nekiveselkedtek néhányan, hogy különböző apropóból oktatáspolitikai témákat meglovagolva szervezzenek tüntetéseket, sztrájkokat. A megmozdulások azonban meglepően kevés embert aktivizáltak, alig-alig csatlakozott hozzájuk néhány diák vagy tanár.

Volt olyan akció, ami mindössze 4 tiltakozót mozgatott meg.

A Vasárnap.hu összegyűjtötte ezeket az akciókat. Megnéztük, milyen részvétel mellett zajlottak. 

Kétórás szolidaritási pedagógussztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szövetsége (PDSZ) márciusban. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) országos sztrájkját támogatták ezzel március 14-én. „Mivel ez egy szolidaritási sztrájk, esetünkben most nem az a lényeg, hogy mennyi időre állunk le, hanem az, hogy minél többen vegyünk benne részt” – írta akkor a PDSZ. Az akció sikertelen volt, országszerte

mindössze 47-en nem vették fel a munkát a sztrájk keretében.

A Független Diákparlamenthez kötődő magánszemélyek szervezésében valósult meg egy diáktüntetés áprilisban a kötelező nyelvvizsga ellen. Ehhez hivatalosan a Független Diákparlament, a Pedagógus Szövetség (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szövetsége, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete, a Szabad Egyetem és a Szülői Hang nevű hálózat is csatlakozott. A felszólalók között a Civil Közoktatási Platform és a PSZ Ifjúsági Tagozatának képviselői is jelen voltak. A tüntetésen mindössze pár száz demonstráló jelent meg.

Május végén a PDSZ egész napos pedagógussztrájkot szervezet az oktatás valamennyi területén dolgozó munkavállaló bérének és munkakörülményének fejlesztéséért. Bár az akciót jogviták előzték meg, a sztrájk létszámában egyfajta negatív rekordot állított be:

a résztvevők száma mindössze 4 fő volt.

A tanévkezdés előtt, augusztus 31-én hivatalosan két waldorfos diák szervezett tüntetést a köznevelési törvény módosítása ellen, de az eseményen felszólalt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselője és a PDSZ elnöke is. Azonban úgy látszik a diákokat jobban motiválta a nyári szünet hiánytalan kihasználása, így ez az esemény is érdektelenségbe fulladt. Beszámolójában még a hvg.hu is arról írt, hogy „keveseket mozgatott meg” a tiltakozás.

Ezen az eseményen jelentették be a szeptember 13-i országos diáksztrájkot. Az esemény elnevezése nagy horderejű akciót sejtet, valójában még kevesebben jelentek meg a tiltakozáson, mint két héttel korábban, az akció a teljes érdektelenség jegyében szintén kudarcot vallott, mindössze kétszáz tüntető vett részt rajta. 

A négy „nagyszabású” akció együttesen sem mozgatott meg ezer embert. Az idei oktatáspolitikai tüntetések erőtlenek voltak. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre