Kényszerből sorozzák be a keresztényeket a kurd milicisták

Az ország északkeleti részét ellenőrző, magukat Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) nevező kurd milícia tagjai fiatal férfiakat és kamaszokat rabolnak el a keresztények lakta településről – közölte a Gazire.com.

Az elmúlt hónapokban Szíria keleti részén ismét sűrűbbé váltak a kurd fegyveresek által elkövetett keresztényellenes atrocitások.

Az Eufrátesz folyón túli területeket ellenőrző, kurd fegyveresekből álló Szíriai Demokratikus Erők katonai ellenőrzőpontokat állított a keresztények lakta városok és falvak köré, hogy kiszűrjék a keresztény férfiakat és kamaszokat – közölte a SANA szíriai állami hírügynökség.

Qamishli, Ras Al-Ain, Al-Hasaka és Al-Malikiyah városokból többszáz bejelentés érkezett, melyek szerint a család férfi tagjait a kurd fegyveresek elfogták és besorozták az általuk létrehozott osztagokba.

Helyi forrásokra támaszkodva az orhay.net szerint egy másik kurd milícia, az Al-Ashaish tagjai a múlt héten betörtek Qamishli város keresztények lakta negyedeibe, ahol

többszáz lakást kifosztottak, a helyiek járműveit elkobozták és több tucat fiatal férfit raboltak el.

Az egyházi vezetők közbenjárásával, váltságdíjért cserébe néhány szír keresztényt szabadon engedtek, de akiknek családtagjai nem tudták a kellő pénzt összegyűjteni, azt besorozták.

A Golan Times információja szerint az Al-Mayadeen városhoz közeli Al-Tayabneh faluból több mint száz fiatal férfit raboltak el a kurd fegyveresek.

Al-Hasaka városban a kurd milíciák tüzet nyitottak az előlük menekülő fiatalokra. A lövöldözésben három kamasz megsebesült, egy 13 éves fiatal fiú, Osama Abed Al-Baleghot pedig meghalt, miközben menekülni próbált a fegyveresek elől.

Rash Al-Ain városban hasonló módon jártak el az Al-Ashaish fegyveresei, amikor félholtra vertek két keresztény fiatalt, majd elrabolták őket, amiért nem azok engedték, hogy házukat kifosszák. Al-Malikiyahban a kurd fegyveresek elrabolták az Al-Sharabiyeen klán egyik köztiszteletben álló tagját.

A nyári aratás idején a kurdok felégették azoknak a földműveseknek a gabonamezőit, akik nem voltak hajlandóak a kurd milícia által meghatározott nyomott áron eladni a termést, hanem inkább a szír állammal kötöttek szerződést.

A szíriai konfliktus elején az országban élő, az ötvenes és a hatvanas években Dél-Törökországból menekült kurdoknak a damaszkuszi vezetés felajánlotta az állampolgárságot és bizonyos mértékű önkormányzati autonómiát, amiért cserébe  megakadályozták az iszlamista csoportok előrenyomulását Szíria északi és keleti részén.

A damaszkuszi vezetés fegyverekkel is támogatta a kurdokat, akik hamar kihasználták a központi hatalom meggyengülését és saját érdekeik szerint jártak el.

Miután a helyi szír és asszír keresztények – szintén a damaszkuszi vezetés támogatásával – megalakították saját fegyveres erőiket, a kurd milicisták kivonultak azokból a térségekből, ahol szunnita muszlimok és keresztény szírek laktak, átengedve a területet az Al-Kaida és Iszlám Állam terroristáinak.

A szélsőséges iszlamisták elfoglalták az ország majd’ egész keleti részét, elpusztítva minden kulturális és vallási emlékművet.

Csak a Khabour folyó mentén harminchárom asszír keresztény falut és több mint ötven templomot romboltak porig az iszlamisták. Ezután a kurd fegyveresek hamar visszafoglalták a területet, majd a keresztények helyére kurdokat telepítettek.

A háború után visszatért keresztények és muszlim arabok azzal szembesültek, hogy otthonaikban már betelepített kurdok laknak, földjeiket az SDF és más milíciák elkobozták.

Emiatt az elmúlt hónapokban mindennapossá váltak a tüntetések a kurdok által megszállt városokban. Al-Rakka, Deir Ezzor, Al-Hasaka és más települések lakossága a kurd milíciák azonnali távozását követeli. A kurd fegyveresek a demonstrálókkal szemben gyakran éleslőszert is használnak. Hivatalos adatok nincsenek, de a tüntetéseknek akár több mint száz áldozata is lehet– jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

 

Kép: orhay.net

Iratkozzon fel hírlevelünkre