Schanda Tamás: a cél, hogy hazánk 2030-ra az EU öt legélhetőbb és legversenyképesebb országa közé tartozzon

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió (EU) öt legélhetőbb és legversenyképesebb országa közé tartozzon, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek - hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Győrben, ahol november 8-10 között rendezik a World Robot Olimpiad (WRO) robotépítési és programozási világverseny döntőjét.

Schanda Tamás elmondta, hogy a cél eléréséhez igyekszik a kormány minden támogatást megadni, ezért fejlesztik az ipart és alakítják át a képzési rendszert. Emellett fontosak az olyan események is, mint a WRO, amelyet első európai országként Magyarországon rendeznek meg. Ez a verseny közelebb viszi a fiatalokhoz a műszaki és természettudományi tantárgyakat – jegyezte meg.

Eddig 61 országból mintegy 2300 ember regisztrált a versenyre, amelyet a kormány mintegy hárommilliárd forinttal támogat – mondta, majd hozzátette, a város földrajzi elhelyezkedésén túl fejlett infrastruktúrájának és egyre bővülő gazdasági növekedésének is köszönhető, hogy Győrbe kerülhetett a döntő.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy ma az EU egyik legdinamikusabban bővülő gazdasága a magyar, 2019 második negyedévben 5,2 százalékkal bővült a GDP, ami az uniós növekedési átlag négyszerese. Emelkedik a beruházási ráta, mintegy 27 százalék feletti mértékével a visegrádi országok átlagát is jóval meghaladja, emellett az EU-s élmezőnybe tartozik. 2010-hez képest mintegy 850 ezerrel több ember dolgozik, a munkanélküliségi ráta pedig 3,4 százalékra csökkent, amely EU-s szinten szintén jó arány – sorolta.

Hangsúlyozta, hogy a versenyképesség nem biztosítható a digitális technológiák és szolgáltatások igénybevétele nélkül, ezért a magyar vállalkozások, illetve a teljes nemzetgazdaság versenyképessége szempontjából is sorsdöntő, hogy a digitális átalakulást hogyan tudják a javukra fordítani a hazai cégek. Az ipar 4.0 átalakulás tart, nincs olyan ipari ágazat, amelyet ne érintene – mondta.

A kormány több eszközzel támogatja a cégeket a digitális átállásban – mondta Schanda Tamás, majd hozzáfűzte, hogy a legnagyobb elérésű projekt a Modern vállalkozások program, amelyben csaknem 50 milliárd forintos keretösszegű digitális pályázat is szerepel.

Kitért arra is, hogy a robotika, a digitalizációs és az automatizálás nem veszélyes a munkaerőpiacra, nem veszélyezteti a magyar családok megélhetését, inkább megkönnyíti és átalakítja az emberi feladatokat, segíti a monoton és veszélyes feladatok elvégzését, valamint a munkaerőhiány enyhítését.

Ezért fontos, hogy a diákok megfelelő tudást kapjanak, mert megfelelően képzett szakemberek nélkül nincs versenyképes gazdaság. A 21. századi ipari és gazdasági környezet elképzelhetetlen olyan dolgozók nélkül, akik megfelelően használják a digitális technológiákat – mondta.

Szögi Zoltán, a hazai versenyeket szervező és lebonyolító Edutus Nonproft Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett, hogy 2014-ben rendezték az első magyarországi  versenyt, akkor 11 csapat részvételével. Idén már 170-nél is több csapat jelentkezett, ezért elődöntőket tartottak.

A versenyben a csapatok a robotokat Lego elemekből építik meg és programozzák be a négy kategóriának megfelelően. A Regular kategóriában egy előre megadott versenypályán kell végigmenniük meghatározott feladatot teljesítve a robotoknak. Az Open kategóriában egy meghatározott téma mentén kell feladatokat végrehajtatni a robottal, ez idén a smart cities, vagyis okos város lesz. A Football kategóriában a robotok egymás ellen mérkőznek, amelyik több gólt lő, az nyer. Az ARC – Advanced Robotics Challenge – kategóriában pedig már nem Lego, hanem fémelemekből kell összeállítani és programozni egy robotot.

Szögi Zoltán kiemelte azt is, hogy Győr azért nyerhette el a világverseny döntőjének rendezési jogát a kanadai Montreallal szemben, mert a szervezők látták a kormányzat támogatását is a hazai lebonyolítás mögött.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester fontosnak nevezte, hogy olyan nemzetközi eseményeket rendezzenek meg a megyeszékhelyen, amelyekkel újabb inspirációt adhatnak a fiataloknak, a városnak és az országnak. A jövő zálogai a robotok, Győrben pedig megvan az az összefogás a gazdasági szereplők, az önkormányzat és az egyetem között, amellyel az innováció folyamatosan jelen lehet – mondta.

 

MTI

Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre