Régészek megtalálhatták a bibliai Emmauszt

Ciszjordánia több települése is igényt tartott rá, két évnyi ásatások után most vélhetően megtalálták a Lukács evangéliumában szereplő emmauszi vacsora színhelyét – írta a Linga.org.

Francia-izraeli régészcsoport bejelentette, hogy megtalálták a bibliai Emmauszt. A régészek egy 2200 éves falat tártak fel, amely egy görög erőd részét képezte. A Ciszjordániában működő misszió 2017 óta végez ásatásokat Kiriyat Yirmin térségében lévő domboldalon – közölte az izraeli Haaretz napilap.

A legtöbb történész szerint Emmausz város (amit később Emmausz Nikopolisznak hívtak) az Ayalon völgyében, a Al-Latrun kereszteződésnél terült el.

Ásatások a bibliai Emmausznál

A Tel-Avivi Egyetem egyik kutatója szerint a Kiriyat Yirmini domb és Abu Ghosh palesztin település közötti terület lehet a bibliai Emmausz, ahol Jézus Krisztus keresztre feszítése után két tanítványa járt, akik egy ismeretlen vándorral találkoztak. A vándor velük tartott Emmauszba, majd a vacsoránál, a kenyértöréskor felismerték a Messiást és tanúi lettek feltámadásának – foglalta össze az Al-Arabiya.

Filippo Tarchiani: Az emmauszi vacsora. Festmény 1625 körül.

Az Ószövetség is említi a települést, eszerint Dávid király húsz évig  Emmauszban tárolta a Frigyládát majd csak azután vitette Jeruzsálembe. Lukács evangéliuma szerint Emmausz hét mérföldre fekszik Jeruzsálemtől.

A III. századi Kaiszareiai Euszebiosz egyháztörténész is úgy vélte, hogy az akkori Emmausz Nikopolisz a bibliai Emmausszal azonos.

A XII. században a keresztes lovagok szintén Kiriyat Yirim és Abu Ghosh között tartották valószínűnek Emmausz helyét, ezért egy templomot is felépítettek itt.

Mindentől függetlenül korábban létezett ezen a területen egy palesztin település amit Emmausznak hívtak, de az 1967-es hatnapos háborúban az izraeli hadsereg lerombolta, majd lakossága elhagyta a térséget.

Magyar vonatkozású érdekesség, hogy a valamikori “Emmausz-járás” nevű népszokás nevét őrzi a Tolna megyei Szálka község kápolnájának neve, a Mausz kápolna. Húsvét után a falusaik ehhez a kápolnához mentek fel, hogy megemlékezzenek az emmauszi tanítványok és Jézus útjáról.

A szokás ma is él például a baranyai Bólyban és a Tolna megyei Mözsön, ahol a helyiek húsvét hétfőn kimennek a mözsi búcsúba, amit csak „Émausznak” szoktak hívni.

 

Forrás és képek: The Athenaeum, Linga, Al-Arabiya

Iratkozzon fel hírlevelünkre