Ez most vicc vagy komoly?

Két székely gyalogol hazafelé a kapálásból. Egyszer csak az egyik minden ok nélkül tarkón vágja a másikat a kapával. Emez összerogyik az ütéstől, majd ahogy lassan visszatér az eszmélete, csodálkozva megkérdi: – Ez most vicc volt vagy komoly? – Ez biza komoly! – No azért, mert viccnek nagyon durva lett volna!

Ez a filozofikus alapvicc jut az ember eszébe, amikor a Magyar Nemzetben Pilhál György által a napokban összegyűjtött, Karácsony Gergely szájából távozott választási mantrákat a papíron is elolvassa:

„Tarlós István rémületes teljesítmény nyújt (…), soha a rendszerváltás óta nem volt olyan gondatlan, felelőtlen, lelkiismeret nélküli vezetője a fővárosnak, mint ő (…), hagyta szétrabolni, leépíteni, szétrohadni, elszegényedni Budapestet (…), hagyta meggyalázni és megalázni a budapesti polgárok széles köreit (…), drámai mértékben nőnek az ingatlanárak, fogynak a zöldfelületek (…), akadozik a hulladékszállítás és a köztisztaság (…), Budapest lakossága az elmúlt kilenc évben kárvallottja volt a fideszes városvezetésnek…”.

A szerző szolidan megjegyzi, hogy a londoni Economist Intelligence Unit nemrégiben megjelent rangsora szerint Budapest a világ legélhetőbb városai között a 35. helyen áll a megvizsgált 140 között (Kaszab Zoltán cikke a Vasarnap.hu-n). A közzétett rangsor indoklása szerint a legbiztonságosabb világvárosok egyikének számító Budapest a turisták legkedveltebb célpontja Európában.

Pilhál György írása végén felteszi a dús képzeletű Karácsony Gergelynek e költői kérdést:

Vajon merre vizsgálódhatott a térkép-használattal közismerten hadilábon álló alanyi költő?

Mi pedig e számunkra egyelőre eldöntetlennek tűnő, viccnek vagy komolynak szánt Karácsony Gergely-i bőcsködés kapcsán azon gondolkodtunk el, hogy e vádak nehogy tévedésből városfejlesztési programmá legyenek!

Iratkozzon fel hírlevelünkre