Újabb fejlemények a halálra kínzott keresztény ügyében

Bár a pakisztáni rendőrséget ritkán vonják felelősségre, most komolyan szorul a hurok az elkövetők nyaka körül. Két állami tisztségviselő személyesen kíséri figyelemmel az ügy alakulását, valamint Asia Bibi ügyvédje is beszállt a ringbe.

Amir Masih, a halálra kínzott fiatal férfi esete, amint kiszivárgott a közösségi média felületeire, és a helyi adások vezető híre lett, hirtelen nagyon kényelmetlen nyomást helyezett a helyi rendőrfőkapitány vállára.

Arif Nawaz Khan kapitány főnyomozója azonnal elrendelte, hogy indítsanak eljárást az ügyben érintett Nasir Baig és Zeeshan nyomozók, illetve négy másik kollégájuk ellen, valamint parancsot adott az esetről készített részletes jelentés benyújtására.

Baigot és Zeeshant őrizetbe vették, a másik négy vádlott azonban egyelőre szabadlábon védekezhet, mivel Masih bátyjának elmondása szerint komolyabban nem vették ki a részüket testvére megkínzásában.

A rendőrség, ahol néhány nappal azelőtt a testvérét illegálisan elfogták és bezárták, felvette Sunny Masih panasztételét.

A pandzsábi kisebbségügyi és emberi jogokért felelős miniszter, Alam Augustine és Shunila Ruth, a Nemzetgyűlés tagja is biztosították a gyászoló családot afelől, hogy személyesen járnak közben az ügyben, hogy igazságot szolgáltassanak a rendőröknek. 

A két keresztény állami tisztségviselő biztosan állítja, hogy a tragédia felelőseit sikeresen felelősségre vonják, ám  Saiful Malook ügyvéd – aki egyébként az Asia Bibi-ügyében végzett munkájával tett szert hírnévre – figyelmeztetett, hogy a gyilkos rendőrök esetét nagyon könnyen a szőnyeg alá söpörhetik, miután a média által felkavart por elül, mert „a rendőrség megvédi az övéit”.

„Biztos vagyok benne, hogy a rendőrség félrevezette a panasztevőt, hogy csupán hat személyt nevezzen meg vádlottként, mentve így a vezetőiket. 

Készen állok rá, hogy a Masih-család számára – pro bono – jogi segítséget nyújtsak, mert hiszek abban, hogy megérdemlik a megfelelő igazságszolgáltatást.”

Iratkozzon fel hírlevelünkre