Kórusban gyalázták Magyarországot a román ultrák

A csütörtökön megrendezett, spanyolok elleni bukaresti mérkőzés után vasárnap Ploiești-ben is magyarellenes rigmusoktól volt hangos a futballstadion a Románia-Málta Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

A Kronikaonline.ro híradása szerint akárcsak a spanyolok elleni, csütörtökön a bukaresti Național Arénában rendezett összecsapáson, a Ploiești-i mérkőzésen is képviselte magát a román válogatott szélsőségesen nacionalista, gyűlölködő tábora. Az ezúttal is fekete pólóba öltözött ultrák már a meccs elején rázendítettek a Magyarországot és a magyarokat szidalmazó és gyalázó, nyomdafestéket nem tűrő szlogenekre,

zúgott a „Magyarország k… be!” („Ungaria ne suge p…”).

– Az incidensek miatt Gabriel Berceanu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) sajtófőnöke negyed óra elteltével a hangosbemondón keresztül kétségbeesett felhívást intézett a drukkerekhez, felkérve őket, hagyják abba az idegengyűlölő magatartást – írja a romániai magyar nyelvű portál. A román fél így is „kényes” helyzetben van a Spanyolország elleni mérkőzésen történt incidensek miatt, Berceanu szerint „nem kellene még többet kockáztatnunk (…). Ne használjunk idegengyűlölő kifejezéseket! Köszönjük!”.

A kérésnek nemigen volt foganatja, az ultrák ugyanis ezután nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illették a FRF-t és az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) is, „véleményszabadságot” követelve a szurkolók számára.

A Kronikaonline.ro korábban arról is beszámolt, hogy a román válogatott szurkolóinak egyik tábora a spanyolok elleni csütörtöki mérkőzés elején többször is magyarellenes rigmusokat skandált. A nyomdafestéket nem tűrő szidalmakon kívül felcsendült az „örökzöld” „Ki a magyarokkal az országból!” szlogen is.

Ugyanez a közönség füttyszóval és rigmusokkal zavarta meg az egykori spanyol szövetségi kapitány kilenc évesen elhunyt kislányának tiszteletére tartott egyperces gyászszünetet is…

A bukaresti sportsajtó az incidens miatt már akkor felhívta a figyelmet: nem kizárt, hogy az UEFA szankcióval fogja sújtani a román válogatottat, amelyiknek adott esetben zárt kapuk mögött kell lejátszania a Norvégia és Svédország elleni hazai selejtezőmérkőzéseit. 

Fotó: Gazeta Sportuilor