Folytatódik a Digitális Immunerősítő Program Roadshow-ja

Felmérések bizonyítják, hogy a fiatalok 25%-a már legalább egyszer áldozatul esett adatlopásnak vagy internetes bántalmazásnak: ellopták valamilyen személyes adatát az online térben, vagy feltörték e-mail-, esetleg közösségi média profilját! Éppen ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ által létrehozott Digitális Immunerősítő Program folytatja a fiatalokat célzó, a védekezőképességüket erősítő országos iskolai roadshow-ját.

Talán soha nem volt olyan időszerű a fiatalok digitális immunerősítése, mint napjainkban. Hetente jelennek meg hírek arról, hogy a közösségi médiában milyen visszaéléseket követnek el az Y és az Alfa-generáció tagjaival szemben. Egy nemzetközi kutatás szerint a fiatalok 16 százaléka már jobban tart az online zaklatástól, mint a valós világ veszélyeitől. Egy e-mail-, egy felhő-, vagy egy közösségi média jelszó ellopása önmagában még nem biztos, hogy tragédia, de ha a tolvajok visszaélnek ezekkel az adatokkal, akkor komoly problémát is okozhatnak, nem beszélve a bankkártya-adatok kicsalásában, vagy az internetes zaklatásban rejlő veszélyekről.


2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ széles összefogást kezdeményezett a fiatalok digitális védekezőképességének erősítése érdekében. Elindult a Digitális Immunerősítő Program (DIP), amelynek keretében 2018-ban létrejött az ún. Digitális Immunerősítő Kerekasztal. A több mint 50 résztvevő között olyan vállalatok és szervezetek is képviseltették magukat, mint a Digitális Jólét Program szakértői, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vagy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. Az elkészült 116 pontból álló gyakorlatorientált javaslatcsomag, az ún. Digitális Immunerősítő Csomag, illetve a pedagógusok részére készült Digitális Immunerősítő Kézikönyv képes a felhasználók látókörét szélesítve, kritikus szemléletet, valamint kellő tudatosságot kialakítani a fiatalokban a rosszindulatú kiberbűnözők támadásai ellen.


A tervek szerint szeptember közepétől 12 iskolába látogat el a DIP roadshow-ja, ahol egész napos programokkal várják a diákokat, a tanárokat és a szülőket. A program interaktív módon világít rá a fiatalok előtt álló digitális kihívásokra, valamint a közösségi média veszélyeire. A rendezvényen – Magyarországon egyedülálló módon – egy valódi etikus hekker a diákok előtt mutatja be, hogyan zajlik, amikor ellopják valakinek a jelszavát. A hekker az adatlopások lehetséges következményeit is bemutatja, így a résztvevők a saját szemükkel kísérhetik végig, miként csalhatnak csapdába az adatvadászok és lophatják el a teljes digitális életünket, akár néhány perc alatt.


Az iskolai roadshow-kon filmvetítéssel, érdekes beszélgetésekkel, interaktív online játékokkal hívják fel a fiatalok figyelmét az online világ kihívásaira és azok megoldásaira. A diákok mellett a pedagógusokra is gondoltak a szervezők, akik a „tanármegőrző programon” megismerkedhetnek a legfrissebb tartalomszűrő programokkal, az otthoni és munkahelyi wifi beállítások gyakorlati lehetőségeivel, a cyberbullying megelőzésének módjaival, illetve az online bűnözés elleni hatékony védekezéssel.

Első körben Székesfehérvár, Győr, Zalaegerszeg, Kaposvár és Szolnok egy-egy középiskolája kap digitális immunerősítő injekciót.

Fecske Gábor László