A terveknek megfelelően levált a Csandraján-2 holdraszálló egysége

A terveknek megfelelően levált hétfőn a Csandraján-2 holdraszálló egysége a Hold körüli pályán keringő indiai űrszondáról. Az egység várhatóan a hétvégén száll le a Hold déli sarkvidéki területén – közölte az indiai űrügynökség.

Az űrszonda és a holdjáró minden rendszere megfelelően működik az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) szerint.

A hétfői manőver során a Vikram holdraszálló egységet eltávolították az űrszonda tetejéről, ahol a misszió július 22-i indulása óta elhelyezkedett. A Vikram s tervek szerint szeptember 7-én hajtja végre India első holdraszállási kísérletét egy viszonylag lapos felszínen, hogy tanulmányozza a korábban felfedezett vízraktárakat.

Tervezett holdraszállás – Fotó: ISRO

Ha a mintegy 140 millió dollárba (42,3 milliárd forintba) kerülő missziót sikeresen végrehajtják,

India lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely megveti a lábát a Holdon.

Ez lesz az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang’o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

„A landolás előtti utolsó 15 perc lesz a legizgalmasabb. Ez az ISRO valaha végrehajtott legkomplexebb missziója”

– mondta K. Szivan, az Indiai Űrkutatási Szervezet vezetője.

1 A GSLV Mk-III – India saját fejlesztésű legerősebb hordozórakétája 2 Orbiter – megfigyeli a holdfelszínt és biztosítja a kommunikációt a Föld és a Csandraján-2 leszállóegység között 3 Vikram Leszállóegység – India első eszköze, amely leszáll a Hold felszínére 4 Pragyan Rover – hatkerekes jármű, a szanszkrit szó jelentése: bölcsesség – Fotó: ISRO

Az indiai holdraszálló egység az égitest olyan pontjára érkezik, ahol korábban nem szállt le űreszköz.

Az ISRO Csandraján-2 Hold-küldetése

A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. Az űrszonda igazolta, hogy van víz a Holdon. A Csandraján-2 küldetését eredetileg az orosz Roszkoszmosszal együttműködve tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India a technikai különbségek miatt megszakította az együttműködést.

MTI