Bohózatba illő oltásellenes rémhír terjedt el Facebookon, a rendőrség reagált

Fake News Álhír

Az álhír szerint egy Nyíregyháza melletti kis faluban mindenki meghalt, miután beoltatta magát. A tragikomikusan nevetséges konteó azonban olyan széles körben elterjedt, hogy végül a rendőrségnek kellett cáfolnia azt. A rémhírt terjesztő férfit azóta beazonosították, és megkezdték ellene az eljárást.

Hétről hétre újabb álhírek jelennek meg a koronavírussal és az oltásokkal kapcsolatban. Érdekesség, hogy míg korábban a konteók központjában az a hamis állítás állt, hogy a koronavírus nem létezik, vagy nem olyan veszélyes, mára sokkal inkább a vakcinák kerültek ezek középpontjába. Az átlagolvasó nem is gondolná, hogy hányan gondolják igaznak az önjelölt megmondóemberek által bármiféle bizonyíték nélkül terjesztett összeesküvés-elméleteket. Igen nagy önellentmondás, hogy míg a koronavírus létezésében sem hisznek, addig azt gondolják, a vakcinák egyenesen halált okoznak.

Az ilyen, és ehhez hasonló rémhírek sorába illeszkedik az a konteó is, amelyről a Magyar Rendőrség hivatalos Facebook-oldalán számolt be. Mint írják, 

„Igen gyorsan elterjedt az a hír, hogy egy Nyíregyháza melletti kis faluban mindenki meghalt miután beoltatta magát. A rémhírt B. Zoltán posztolta ki a Facebook-oldalára. Ezt követően az önkormányzatot többen is megkeresték az ügyben, a település polgármesterének pedig közleményben kellett cáfolnia a hamis állítást.”

Normális körülmények között egy ilyen nevetséges álhír nem tudna tömegeket elérni, de sajnos a közösségi médiának hála nagyon sok emberhez jutott el. A Rendőrség bejegyzéséből kiderül, a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya megállapította, hogy az álprofil mögött rejtőző elkövető pontosan kicsoda. Ezt követően a nagykanizsai illetőségű férfi lakhelyén házkutatást tartottak, elektronikus eszközeit lefoglalták. Az is kiderült, a hírt saját maga találta ki, csupán annyi volt a célja, hogy posztja minél nagyobb figyelmet kapjon.

Nem kell kiemelni, hogy mekkora károkat képes okozni egy ilyen konteó. Bár már számos kutatás bebizonyította, hogy minden vakcina biztonságos és hatásos, sokan még mindig kételkednek ebben. Ezek az álhírek pedig megerősítik az oltásellenes személyek tévképzeteit, elbizonytalanítják őket, félelmet keltenek bennük. A férfi ezért rémhírterjesztés miatt felelhet.

A rendőrség hozzátette, hogy a kibernyomozók továbbra is napi szinten monitorozzák az internetet, hogy a minden alapot nélkülöző és a köznyugalmat sértő álhíreket feltérképezzenek és az elkövetőket felelősségre vonják.

Ne válogassanak a vakcinák között!

Minden oltás hatékony – derül ki a Magyarország kormánya által közzétett táblázatból

Oltáskörkép: győzelemre állunk, de még nincs vége

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre