Oltáskörkép: győzelemre állunk, de még nincs vége

Az beoltottak számának növekedésével napról napra változnak a rendelkezések, szabályok, korlátozások. A vakcinák felvételével kapcsolatban is sok az új információ, többek között a regisztráltak számára megnyílt a lehetőség a közvetlen időpontfoglalásra. Cikkünkben összefoglalunk mindent, amit április végén tudni érdemes a vírus elleni védekezésről.

 Az utóbbi napokban felgyorsultak a koronavírus elleni harccal kapcsolatos fejlemények. Április 19-én kinyitottak az általános iskolák alsó tagozatai, elérve a 3 és fél millió beoltottat a teraszok nyitották meg kapuikat és Orbán Viktor bejelentése értelmében 4 millió beoltott után további enyhítések jöhetnek. A kijárási korlátozás is egyre enyhül, és miközben a nappalok egyre hosszabbodnak, a szórakozni, vagy levegőzni vágyók is egyre tovább maradhatnak otthonukon kívül. Nemrégen kiderült, hogy hamarosan az oltási igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapnak a még megmaradt korlátozások zöme alól. Sőt, megindult az időpontfoglalás is a már érvényes regisztrációval rendelkezők számára. Kezdjük is ezzel körképünket!

Megnyílt az időpontfoglalás

Április 23-án jött a hír, hogy azok, akik már regisztráltak az oltásra, de még nem kereste meg őket háziorvosuk, vagy a központi értesítő rendszer, időpontot foglalhatnak a vakcina felvételére. Először még csak a kínai Sinopharm oltóanyag volt elérhető ezen módszerrel, majd árpilis 28-án a koronavirus.gov.hu weboldalon bejelentették; május 3. és május 7. közötti időpontokra már a brit AstraZeneca vakcinájára is lehet időpontot foglalni.

A foglalási rendszer működéséről és használatáról egy videót tett közzé Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, ezt itt tudják megtekinteni:

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában elmondta: április 30-án nyílik lehetőség az amerikai-német Pfizer-BioNTech mRNS-alapú oltóanyagára is regisztrálni. Az Origo értesülései szerint összesen 100 ezer vakcina érkezik az oltópontokra, és az Oltási Munkacsoport abban bízik, hogy ezeket még a pénteki napon mind fel is tudják használni.

A miniszterelnök azt javasolta, aki ezt a vakcinát szeretné megkapni, az mindenképpen regisztráljon még a nap folyamán, ugyanis ezt követően már csak hetek múlva lesz lehetőség hozzájutni ehhez az oltáshoz.

Az Origo információi szerint péntek délelőtt túlterheléses támadás érte az időpontfoglalási rendszert, így az a cikk írásának pillanatában nem elérhető. Ezzel együtt is azt javasoljuk azoknak az olvasóinknak, akik még nem kapták meg a vakcinát, de regisztráltak, hogy figyeljék az eeszt.gov.hu oldalt. Amint az informatikusok elhárítják a problémát és újra lesz lehetőség időpontot foglalni a vakcinákra, úgy éljenek vele, hiszen minden vakcina jó és hatásos a koronavírussal szemben.

Felkészülnek a fiatalok

Eddig csak a felnőtt lakosságot oltották, ám ez a május 10-től megváltozik. Mivel a Pfizer-BioNTech oltóanyaga az egyetlen, amely klinikai tesztekkel bizonyítottan hatásos a 16 és 18 év közötti korosztályban, így az ő immunizálásukat ezzel a vakcinával fogják megkezdeni. A jelenlegi készleteket így a fiatalok, illetve a második oltásra várakozók oltására fogják felhasználni, ezért mondta Orbán Viktor, hogy a pénteki napot követően csak hetek múlva lesz ismét lehetőség felvenni a Pfizer-vakcinát.

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett oltóanyaggal. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mielőtt egy oltóanyaggal megkezdődik az oltás, korcsoportonként szigorú klinikai és etikai vizsgálatoknak vetik alá azokat. Azonban a 16 évnél fiatalabbaknak sem kell aggódniuk, hiszen a nyár folyamán minden bizonnyal ők is sorra fognak kerülni. Számos országban folynak már a vizsgálatok, melyek alapján valószínűsíthető, hogy nagyon jó, közel 100%-os védettség alakul ki a beoltott kiskorúak körében. Azonban addig, amíg az ő immunizálásuk nem kezdődik meg, amennyiben szüleik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, úgy az ő kíséretükben a gyermekek is bejáratosak maradnak a kizárólag az igazolvány birtokában látogatható rendezvényekre.

Folytatódik a nyitás

Rádióinterjújában a miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a szombati naptól újabb nyitás várható, mivel legkésőbb addigra elérjük a 4 millió beoltottat. Ezzel a kijárási tilalom éjfélre fog módosulni, a vendéglátóhelyek 11 óráig lehetnek nyitva, megnyithatnak az éttermek belső terei, nyitva lesznek a szabadidős létesítmények és védettségi igazolvánnyal látogathatóvá válnak a szállodák, illetve a kulturális és sportrendezvények.

Bár jelenleg győzelemre állunk a koronavírus harmadik hullámával szemben, az esetszámok és a halálozási adatok is napról napra csökkennek, Orbán Viktor továbbra is óvatosságra intette a lakosságot.

„Mindenkinek van egy golyóálló mellénye, kérem, hogy vegye fel”

-mondta a miniszterelnök, utalva arra, hogy aki még nem tette, regisztráljon az oltásra, és éljen a kormány adta lehetőségekkel.

Regisztrálni ezen a linken lehetséges, mindössze név, lakcím, TAJ-szám, telefonszám és email cím megadására van szükség.

Terheléses támadás érte az időpontfoglaló rendszert

Szombaton újabb nyitás jön

2500 alatt az új fertőzöttek száma

Kiemelt képünk forrása: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre