Terheléses támadás érte az időpontfoglaló rendszert

Pénteken jött a hír, hogy a kínai Siopharm és a brit-svéd AstraZeneca vakcinája mellett a Pfizer-BioNTech készítményére is lehet regisztrálni. 100.000 oltóanyag érkezett a nap folyamán a kórházakba, melyeket a tervek szerint fel is fognak használni. Az időpontfoglalási rendszer azonban a reggeli órákban elérhetetlenné vált.

A baloldali médiumok sorra jelentették meg azokat a híreszteléseket, melyek szerint az eeszt.gov.hu online időpontfoglalási rendszer szerverei nem bírta a magukat beoltatni vágyók rohamát, ezért elérhetetlenné vált.

Az Origo értesülései szerint azonban nem a szerverekkel volt a gond. Mint írják, az Operatív Törzs tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy terheléses támadás érte az időpontfoglaló rendszert, és a receptfelírási rendszert. Az időpontfoglalási rendszer helyreállítása folyamatos.

Terheléses támadás érte a védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a jelentkezési lehetőség a védőoltásokra. A támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, ennek helyreállítása már megtörtént – közölte Kiss Róbert. Az időpontfoglaló rendszer működésének helyreállítása még zajlik.

Amint az informatikusok végeztek a támadás okozta problémák helyreállításával, újra lesz lehetőség az interneten keresztüli időpontfoglalásra a már regisztrált állampolgárok számára. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában elmondta, hogy aki a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett vakcinát akarja igénybe venni, az éljen a regisztráció adta lehetőséggel. A pénteki napot követően ugyanis hetekig nem lesz alkalom erre. Mivel a német-amerikai oltóanyag az egyetlen, amellyel a 16-18 éves korosztályt is biztonságosan lehet immunizálni, a jelenleg készleten lévő vakcinákat ezek a fiatalok, illetve a második oltásukra váró személyek fogják megkapni.

2500 alatt az új fertőzöttek száma

Kiemelt képünkön Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs tájékoztatóján. Forrás: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Iratkozzon fel hírlevelünkre