Hosszú huzavona után helyet találtak Jeff Koons monumentális szobrának Párizsban

Két évig tartó vita után mindenki számára elfogadható helyet találtak Párizsban egy óriásszobornak, amelyet Jeff Koons amerikai művész ajánlott fel a francia fővárosnak.

Mint hétfőn bejelentették,

a 10 méter magas és 30 tonnás szobrot, amely egy tulipáncsokrot tartó kezet ábrázol, a városi művészeti múzeum, a Petit Palais előtti kis parkban állítják fel,

nem messze a Champs-Élysées-től.

A 67 éves amerikai szobrász 2016 végén, a 2015-ben és 2016-ban elkövetett párizsi terrortámadások áldozatainak emlékműveként és az amerikai és francia nép közti barátság szimbólumaként ajánlotta fel Párizsnak a monumentális acél- és bronz köztéri alkotást.

Jeff Koons látványterve

A párizsi kulturális élet számos személyisége azonban bírálta a szoborállítás tervét, részint a kiszemelt kiemelt helyszínt két modern és kortárs művészeti múzeum között az elegáns 16. kerületben, de főleg azt, hogy

az amerikai sztárszobrász gesztusa úgymond csak kereskedelmi célokat szolgál, mivel a szobor elkészítésének három millió euró (100 millió forint) költségének fedezését nem maga Koons, hanem francia műgyűjtők és mecénások ajánlották fel.

 

A viszály megoldása céljából az önkormányzat több helyszínt is javasolt a szobrásznak, de a művész sokáig egyiket sem találta eléggé központi fekvésűnek.

Az óriásszobor első részei a napokban érkeztek meg Németországból, Frankfurt mellől, ahol legyártották őket. A mű felavatását október közepére tervezik.

MTI