Megmenekült a Malév történelmi repülőgépe – a legjobb helyre kerül

Több hónapos jogi procedúra zárult le a napokban: a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) tulajdonába kerül az Aeroparkban látható HA-MOG lajstromjelű Il-18-as.

A ferihegyi repülőkiállítást korábban működtető Ferihegy Repülőgép Emlékpark Alapítvány funkcióját vesztette, ezért felszámolása zajlik. A korábbi tisztázatlan státusz után a felszámolás során az év elején kiderült: a HA-MOG Il-18 repülőgép tulajdonjoga a megszűnő alapítványé, ezért nem volt más törvényes megoldás, mint a nyilvános árverés. Az Aeropark már ekkor jelezte: természetesen ragaszkodik a történelmi repülőgéphez és minden törvényes eszközzel elkötelezett a megvásárlására.

A napokban lezárult az értékesítési pályázat, az ebben meghatározott minimálárnál 4,22 millió forint volt. Az LKK magasabb összeget, 6,2 millió forintot ajánlott a repülőgépért, ezzel a licittel pedig az Aeroparkot üzemeltető közhasznú nonprofit kft. lett a repülőgép tulajdonosa.

Fotó: LKK

A pályázat első fordulója azért lett érvénytelen, mivel a felszámolónak nem volt tudomása arról, hogy zajlik a muzeális értékű repülőgép védetté nyilvánítása. Ezt követően került sor az újabb pályázat kihirdetésre.

Somogyi-Tóth Dániel, az LKK alapítója közölte: a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hivatalánál civil szervezetük több eljárást is kezdeményezett az előző években olyan, a jövő nemzedékei számára is értéket jelentő műszaki emlék megóvása érdekében, amelyek a magyar repüléshez, a ferihegyi repülőtérhez kötődnek.

A védelem alatt álló kulturális javak nem elbonthatóak, állagukat kötelezően óvni kell. A HA-MOG repülőgép – melynek külsejét az LKK korábban már részben renoválta – is sokat köszönhet az ilyen védettségnek, a jövőben pedig természetesen az Aeropark repülőmúzeum értékes kiállítási tárgya lesz a folyamatosan megújuló műtárgyak között, immár az LKK saját tulajdonában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre