Puskás Tivadar: háromszázmilliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Szombathelyen

Háromszázmilliárd forint értékű fejlesztés valósult meg 2010 és 2019 között Szombathelyen, jutott pénz gazdaságélénkítésre, infrastruktúrára, egészségügyre, oktatásra és a kultúra támogatására is - hangoztatta hétfői sajtótájékoztatóján Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere, aki két ciklus után ősszel már nem indul az önkormányzati választáson.

A leköszönő polgármester szerint kilencévi szolgálat után kötelező a számvetés és az összegzés, ezért készítettek munkatársaival egy az elmúlt csaknem egy évtized eredményeit felsorakoztató 36 oldalas színes kiadványt, amelyet szeretnének minél több helyi polgárhoz eljuttatni és a város honlapján is megtekinthető.

Puskás Tivadar hangsúlyozta: Szombathelyen kevesebb mint tíz év alatt 4,3 milliárd forintról több mint 9 milliárd nőtt az iparűzési adó, ami jól mutatja a gazdaság teljesítményét; ma már nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány jelent gondot a térségben.

A fejlesztéseket a szombathelyi emberek munkája, a helyi cégek eredményessége mellett a kormányzati segítség, például az önkormányzati adóság átvállalása tette lehetővé, ami Szombathely esetében csaknem 18 milliárd forintot jelentett – mondta.

Az infrastrukturális beruházások közül az M86-os autóút megépülését nevezte a legfontosabbnak.

Puskás Tivadar hangsúlyozta: Szombathely biztonságos város, ahol az utóbbi években felére csökkent a bűncselekmények száma, ami a polgárok jogkövető magatartása és a rendőrség munkája mellett a kamerarendszer – az önkormányzat által támogatott – kiépülésének is köszönhető. A biztonságot szolgálják az olyan beruházások is, mint az átadás előtt álló dozmati árvízvédelmi tározó felépítése – mondta.

A polgármester felidézte, hogy a Modern városok program és a Szent Márton-terv keretében intézmények, utcák, terek újultak meg.

Megemlítette a Brenner János Általános Iskola felépítését, a gépészmérnökképzés szombathelyi beindítását, valamint a Markusovszky kórházban megvalósult 6,3 milliárd forint összértékű fejlesztéseket és az egészségügyi alapellátás jelentősen fejlődését.

Szólt az időseket célzó szűrőprogramok fontosságáról, az aktív időskort segítő programokról és arról a mintaértékű kezdeményezésről is, hogy szombathelyiek tízezreit tanították meg az újraélesztés alapvető fogásaira.

A sportcélú fejlesztések közül a 15,6 milliárd forintnyi beruházást igénylő Haladás Sportkomplexum felépülését, a fedett uszoda 2,2 milliárd forintba kerülő bővítését említette meg, valamint szólt a Csónakázó-tó környékének rekreációs övezetté fejlesztéséről is.

Fontosnak nevezte a Szent Márton-kultusz ápolását, valamint azokat a hagyományos rendezvényeket is, amelyek erősítik a szombathelyi identitást. Példaként említette a Savaria Történelmi Karnevált, a Savaria Nemzetközi Táncversenyt, a Bartók Szeminárium és Fesztivált, valamint az Iseumi Játékokat.

 

Forrás: MTI

Nyitóképünkön Hende Csaba országgyűlési képviselő, Nagy Lajos, a kórház főigazgatója, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Puskás Tivadar polgármester átvágja a nemzeti színű szalagot a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban megvalósult, több mint 1,1 milliárd forint értékű, elsősorban az onkológiai ellátást érintő fejlesztés átadásán 2019. január 21-én. Fotó: MTI, Varga György.

Iratkozzon fel hírlevelünkre