Átadják a díjat, amely a múzsáknak mond köszönetet

A Krisztina-díjat Gyémánt Krisztina férje alapította az asszony emlékére, aki egész életében támogatta és inspirálta a festőt.

A díjat Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész szeretett felesége emlékére 2011-ben alapította Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, a család barátja javaslatára.

A díj Benedek György szobrászművész alkotása, a bronzplaketten Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László festménye alapján készített. A díjat azoknak ítélik oda, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek vagy kiváló teljesítmények születhettek.

A díjjal Gyémánt Krisztinára emlékezünk, aki 2011. február 12-én gyógyíthatatlan betegségben, 42 évesen hunyt el.  Krisztina 20 éves korában ismerkedett meg a művésszel, akinek diákként modellt ült pár alkalommal. Közös életük szinte azonnal elkezdődött, és huszonkét éven át minden egyes napot közösen töltöttek. Teljes harmóniában, szeretetben éltek, nem létezett számukra egyszemélyes meghívás, ők ketten voltak egyek.

Krisztina egészségügyi főiskolát végzett, de tovább képezte magát művészeti menedzser szakon, hogy férjének hozzáértő, segítő társa legyen. Mindent naprakészen dokumentált, katalógust készített, kiállításokat szervezett, tartotta a kapcsolatot a sajtóval, összefogta, ápolta a baráti szálakat, minden tekintetben megteremtette férjének a nyugalmat, hogy ő gond nélkül festhessen.

Krisztina különleges asszony volt, aki szolidan háttérbe vonult, ha arra volt szükség, és remek társaság volt, ha a helyzet úgy kívánta. Tájékozott volt a művészetekben, a hétköznapi életben, kellő humorral és kritikával szemlélte a világot. Aki vendége volt a házaspárnak, azt is tudja, hogy remekül főzött. Káprázatos ízeket, különleges finomságokat tett az asztalra, mellyel mindig elbűvölte a barátokat.

Az első Krisztina-díjat a kuratórium döntése alapján 2011-ben Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége, 2012-ben Haraszty István Édeske – kinetikus szobrászművész felesége, Haraszty Éva, 2013-ban Radnóti Zsuzsa, Örkény István író özvegye, 2014-ben Juhász Ferenc költő felesége, Dr. Kilián Katalin, 2015-ben Gálvölgyi János színművész felesége, Gálvölgyi Judit, 2016-ban Gyürey Vera, Szabó István filmrendező felesége, 2017-ben Esterházy Péter özvegye, Esterházy Gitta,  2018-ban Polgár Klára tanár, Polgár László pedagógus, sakkedző felesége, a Polgár lányok édesanyja kapta.

A Krisztina-díjat 2019-ben Ungvári Tamás író, műfordító, irodalomtörténész, egyetemi tanár özvegye, Dr. Szekrényessy Katalin kapja. Az elismerést ünnepélyes keretek között Gyémánt László festőművész adja át augusztus 5-én, 18:00 órakor a Károlyi Étteremben, Budapesten.

A Krisztina-díj kuratóriumának tagjai: Ámon Betti, Borsos Mihály, Fehér László, Gyémánt László, Hernádi Judit, Kárpáti Tamás, Kiss Ilona.  

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre