Pénzbírsággal sújtják az istenkáromlókat

A Padova melletti, tízezres lakosú olasz kisváros első embere, Walter Stefan azért döntött a szigorításról, mert maga is meglepődött a lakók – kimondottan a fiatalok – csúnya beszédén – adta hírül az Index. Körülbelül 130 000 Ft-ot köteles fizetni, akit káromkodáson kapnak. Saonara városában tehát a pénztárcánk bánja, ha nem vigyázunk kellő mértékben a szánkra.

Furcsa emberi dolog az istenkáromlás jelensége. Minden vallás általában hálás a saját, istennek tartott tekintély szeretetéért. Mégis az ember – ilyen-olyan bajában, érthetetlen módon – elég hamar képes beleharapni abba a gondviselő kézbe, amely őt táplálja.

Leginkább rendetlen viselkedésnek mondhatjuk ezt, amely Saonara polgármestere szerint leginkább a fiatalokat jellemzi. Az új törvénycsomaggal a kisváros a civilizált élet szabályait fektette le. A pórázzal való kutyasétáltatástól kezdve a közterületen történő szemetelésig, minden van ebben a csomagban az istenkáromlás büntetésén túl.

Fontos szempont is megmutatkozik a rendelkezésben: nem kizárólag a keresztények Istenének szidalmazása von retorziót maga után. Ha valaki Allahot vagy Buddhát vagy más isteni magasságba emelt tekintélyt káromol, annak is a zsebébe kell nyúlnia, hogy a bírságot kifizesse.

– A törvény szeptembertől lesz hatályos. Olaszországban nem új keletű a káromkodás büntetése, hiszen az 1999-ig szintúgy törvénysértő volt – írja az Index.

Iratkozzon fel hírlevelünkre