Soros 5,1 millió dollárt helyezett el a Demokrácia2020 számláján

Soros György szervezetet hozott létre az Egyesült Államokban a 2020-as demokrata választási kampány finanszírozására – jelentette a Szövetségi Választási Bizottság adataira hivatkozva a Politico című lap csütörtökön.

Az amerikai választási törvények lehetővé teszik úgynevezett Politikai Akcióbizottságok (PAC) létrehozását, ezek a szervezetek a kampányra felajánlott adományok összegyűjtését koordinálják. A szövetségi választási kampányról szóló törvény 1974-ben történt módosítása ugyanis maximálta az egyének részéről a jelölteknek vagy a pártoknak juttatható anyagi támogatást, a választási akcióbizottságoknak azonban lehet pénzt juttatni, és ezek továbbíthatják a választási pénzeket.

A magyar-amerikai nagybefektető, aki

a Demokrata Párt és politikusai egyik nagy adományozója, Demokrácia2020 néven hozott létre egy ilyen politikai akcióbizottságot.

A Szövetségi Választási Bizottság adataiból kiderült: a bizottságot szerdán jegyezték be, és Soros már 5,1 millió dollárt helyezett el a számláján.

A Politico meglátása szerint a milliárdos döntése azt jelzi, hogy jelentős összegeket kíván fordítani a 2020-as választásokra.

„A Demokrácia2020-nak már átutalt 5,1 milliós összeg több mint a kétszerese annak a 2.1 millió dollárnak, amelyet Soros 2016-ban hasonló időszakban a választási kampányra fordított”

– jegyezte meg a Politico, hozzátéve, hogy a 2016-os választásokon a maga valószínűsíthetően 20 millió dolláros hozzájárulásával Soros a demokraták egyik legnagyobb anyagi támogatója volt.

A lap információi szerint a Soros-család más tagjai is részt vehetnek a Demokrácia2020 finanszírozásában. Így például Alexander Soros, a milliárdos fia, aki az elmúlt években maga is egyre aktívabb adományozója lett demokrata párti ügyeknek és politikusoknak.

Soros György valószínűleg nem politikusoknak, hanem szervezeteknek juttat majd pénzt.

A milliárdos környezetének egyik meg nem nevezett személyét idézve a Politico emlékeztetett rá, hogy Soros – a Demokrata Párt más nagy adományozóitól, például Michael Bloombergtől vagy Tom Steyer milliárdosoktól eltérően – korábban is többnyire szervezeteket támogatott, köztük például az abortuszklinikákat működtető Planned Parenthood nevű szervezetet.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre!