A testvérvárosi kapcsolat által egész Székelyfölddel kötünk együttműködést

A Bálványosi Szabadegyetem harmadik napján „Testvérvárosi együttműködési lehetőségek vállalkozói és innovációs téren" címmel beszélgetett egymással Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes, a külgazdasági attasé képviseletében Lázár Zoltán, Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Orbán Árpád Székelyudvarhely alpolgármestere és Szakács Paál István, a Harghita Business Center menedzsere.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a testvérvárosi együttműködésekkel kapcsolatosan elmondta, „példát akartunk képezni, amikor Budapest vezetőiként azon gondolkodtunk, kivel szeretnénk testvérvárosi kapcsolatba kerülni”.

Elmondása szerint ez alapvetően egy „fővárosok a fővárosokkal”-elv alapján történik, azon fővárosok közül, akikkel van közös kapcsolódás, olyan közös érték, ami miatt fontos lehet az együttműködés, ez meg is történik. Shanghai és Peking is ilyen, ugyanis sok megkeresés érkezik külföldi városok részéről. A testvérvárosi kör folyamatosan nő, melyet igyekeznek tartalommal megtölteni. Mivel Budapest a nemzet fővárosa, a másik célcsoportot a határon túliak képezik, vagyis fontos, hogy olyan városokkal is kiépüljön a kapcsolat, akikkel főként nem gazdaságilag, hanem a közös értékek miatt vagyunk kölcsönösen méltóak arra, hogy testvérvárosi kapcsolatba lépjünk. Hozzátette, így esett a választás éppen Székelyudvarhelyre.

Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere szerint ez egy óriási lehetőség volt számukra. Mint mondta,

nem vagyunk önzők, Budapest nem csak Székelyudvarhellyel, hanem az egész Székelyfölddel kötött együttműködést.

Vendég operaelőadások, valamint a Vidám Színpad kétszeri idelátogatása által már korábban létrejött a kapcsolat, Budapest segített, hogy ezen a területen is sikerüljön előrelépni. Orbán Árpád rámutatott, a sport, a kultúra és az oktatás terén már vannak gyümölcsöző együttműködések, a gazdasági oldalon azonban lenne még hová fejlődni. 

Egy nagyon fontos aspektusát képezte a beszélgetésnek a fiatal vállalkozók bevonása a városok közötti harmonikus együttműködésbe, így a résztvevők ezzel kapcsolatban fogalmazták meg ötleteiket és azt, hogy saját területükön mit tudnak tenni ezért. Lázár Zoltán elmondta, ezek az együttműködések alapvetően a két település között alakulnak ki, melyek beütemezése a különböző háttérintézmények feladata, az ő feladatuk így a felmerülő problémák kiküszöbölése, a magas szintű feladatokban való segédkezés. 

Szakács Paál István, a Harghita Business Center menedzsere szerint olyan kapcsolódási pontokat kell keresni, amelyekkel olyan nemzetközi piacképes vállalkozókat tudunk kinevelni, akik validálják a kapottakat olyan nagyvárosi környezetben, ahol hemzsegnek a startup-ok.

– Elsősorban azt szeretnénk, ha az itteni startup-ok a magyarországiakkal összeülnének, beszélgetnének, ötleteket cserélnének, így ez a kis székely ökoszisztéma át tudná venni azt a stílust, amellyel a nagyvilágban is lehet majd érvényesülni

– tette hozzá. 

Szalai Piroska ennek kapcsán a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány eddigi és jövőbeni szerepére világított rá. Elmondta, 1993-ban jött létre a Közalapítvány, az életképes kis-és középvállalkozások segítése végett. Ez az egyetlen kkv-k fejlesztésével foglalkozó Közalapítvány, így megnézték, hogy kinek tud leginkább segíteni egy olyan város, mint Budapest. Van ugyanis a városnak egy olyan kincse, ami az országban egyedülálló, ez pedig a városdiplomáciai kapcsolatrendszere.

Azok számára, akik épen elindultak az üzlettel, nagyon sokat jelent, ha kapcsolati rendszerük bővül, főként ebben kapnak tőlünk segítséget. A város üzletileg innovatív csapatait 2015-ben Tel-Avivba és Szentpétervárra is hívták, hogy ott valami izgalmasat, értékeset mutassanak.

– Most augusztus végén fogjuk a 10. versenyünket meghirdetni, melyeken eddig több mint 300 startup vett részt, 4 évvel ezelőtt pedig a startupok éjszakáját is meghirdettük.

– Lázár Zoltán segítségével székely startupokat kerestünk, így találtunk egy olyan drónost Kézdivásárhelyen, akit jelenleg a világ legjobb drónosaként tartanak számot. Innen jött az ötlet, hogy miért ne mutathatnánk be Budapesten székely startuposokat? November 27-én a Be Smart Székelyföld verseny nyertese, valamint a Hargitha Businnes Center vendégünk lehetett a startupok éjszakáján. Nagyon fontos, hogy a többi testvérváros megkeresése mellett a székely startupokat is a budapesti startupszisztéma részének tudjuk tekinteni. Itt Székelyföldön 2016-ban voltunk először Tusnádon, tavaly született meg a mi versenyünk székelyföldi fordulója, amit kapcsolatainknak köszönhetünk – ismertette az elnök asszony. 

Bagdy Gábor, Budapest pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese Tiszteletbeli Székely címet kapott

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes hozzátette, a főváros inkább az üzleti környezet megteremtésében tud segíteni, az üzleti szféra további feladatait a vállalkozói szférával való együttműködéssel tudják megoldani. 

A beszélgetés végén Lázár Zoltán Bagdy Gábornak és Szalai Piroskának is Tiszteletbeli Székely címet adományozott, melyet nagy örömmel és büszkeséggel fogadtak el. 

Szintén Tiszteletbeli Székely kitüntetést kapott Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke is

A Budapest gazdasági eredményeiről, innovációs lehetőségeiről zajlott beszélgetésről korábbi cikkünkben írtunk. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre