A magyar startupok az élen járnak

Budapest gazdasági fejlesztéseiről, az innovációs lehetőségekről, illetve a „jó példákról” zajlott beszélgetés szerdán délelőtt Tusványoson, a Mikó Imre sátorban. A téma nemcsak relevanciája miatt volt érdekfeszítő, hanem azért is, mert a médiában gyakran kerülnek túlsúlyba a Budapest helyzetét rossz színben feltüntető hírek. Holott az igazság az, hogy annyi fejlesztés, mint most, még soha nem valósult meg a fővárosban - erre pedig kiváló bizonyítékkal szolgálnak startupjaink sikerei.

A beszélgetés résztvevői Bagdy Gábor, Budapest pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese, Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke és Joerg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgató-helyettese voltak. Főként a különböző magyar startupok (vagyis újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozások) és a bennük rejlő lehetőségek kerültek a beszélgetés középpontjába. A startupok tekintetében egyébként Budapest az élen jár, és ezt a különböző nemzetközi rangsorok is bizonyítják – fejtette ki Szalai Piroska.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány olyan nagy lendülettel bíró kis- és középvállalkozásokat keres, ahol a befektetett erőforrások leginkább meg tudnak térülni. 2015 óta a főváros, kapcsolatrendszerei segítségével és felhasználásával a legjobb startupokat hozzásegíti ahhoz, hogy külföldi piacokon is lehetőségük legyen megjelenni. Az ő feladatuk ezután az, hogy pénzre, vagyis valós eredményekre váltsák azokat a kapcsolatokat, amelyekre szert tettek.

Nagy büszkeségre ad okot, hogy 2015 óta 38 ilyen delegációt szerveztek, 11 ország 18 városában, ahol összesen 168 startup mutatkozhatott be

– mondta el Szalai Piroska.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes rámutatott: mivel a főváros gazdasági feltételei törvényi szinten, jogszabályok formájában kerülnek megállapításra, azokra közvetlenül nem lehet hatni. Véleménye szerint a startupokat leginkább azzal lehet segíteni, hogy élhető várost teremtünk számukra, egy olyan helyet, ahol az emberek jól érzik magukat, ahová szívesen jönnek. Tehát a főváros feladata a startupok vonatkozásában főként a keretfeltételek biztosítása.

A beszélgetés résztvevői szerint a startupok tekintetében egyébként az egyik legfontosabb feladat, hogy Budapesten maradjanak, de úgy, hogy közben szerteágazó kapcsolati rendszerrel rendelkezzenek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre