Kétfaktoros hitelesítés beállítása a Facebookon

Az utóbbi időben egyre nagyobb jelentősége lett a közösségi médiaprofilunk biztonságának. Számos olyan eset történt, amikor a gyanútlan felhasználó egyik pillanatról a másikra azt tapasztalta, hogy valaki feltörte Facebook- vagy Instagram-oldalát, és átvette az ellenőrzést a digitális énje felett. Az ilyen esetek elkerülésére a legjobb megoldás, ha beállítjuk a kétfaktoros hitelesítést.

A kétfaktoros hitelesítés növeli az online fiókok biztonságát, mivel a regisztrált felhasználók bejelentkezési adatainak rossz kezekbe való kerülése esetén sem lesznek képesek átvenni az uralmat a profil felett. Tehát az internetes bűnöző akkor sem tud bejelentkezni az online fiókunkba, ha rendelkezik a felhasználónevünkkel és jelszavunkkal, mivel a kétfaktoros azonosítás második lépcsője, az egyedileg generált számkód (amelyet e-mailen vagy sms-ben kapunk) meggátolja őket. Előző cikkemben az egyik legfontosabb online bejáratunk, a Gmail-fiók védelméről írtam, ebben a cikkemben a Facebook kerül sorra.

Belépve a Facebook-profilunkba, a felső menüsorban a jobb szélen látható egy kis háromszög ikon (fejére állítva), amire kattintva a legördülő menüből elérhető a „Beállítások” menüpont. A megjelenő baloldali menüsorában a „Biztonság és bejelentkezés” (felülről a második) linkre kell kattintani, ahol a negyedik menüpont a „Kétfaktoros hitelesítés”. Itt kell megadni a mobiltelefonszámot. Ezután a Facebook-jelszavunkkal meg kell erősíteni a változtatást. Ezt követően, ha egy új eszközről jelentkezünk be, kapunk egy kódot a mobiltelefonunkra.

A biztonságos jelszóválasztás mellett a másodlagos – belépési kóddal – védett profilok jelentik a felhasználók számára a legnagyobb védelmet. Számos olyan esetet ismerünk a közelmúltból, amikor népszerű influenszerek és celebek oldalait törték fel. A Digitális Immunerősítő Program egybegyűjtötte ezeket az eseteket elrettentő példaként.

A cikk folytatódik az Instagram kétfaktoros hitelesítésével.

Fecske Gábor László

Iratkozzon fel hírlevelünkre