Eladott embriók: halott magzatokból profitálhatott a Cseh Katalin által támogatott szervezet

Szilvay Gergely, a Mandiner újságírója nemrég részletes összefoglalót közölt a Planned Parenthoodról, arról a szervezetről, amelyet a Momentumos Cseh Katalin is támogatott. Az írásból kiderül, hogy a szervezet után az FBI jelenleg is nyomoz, a vád szerint a Planned Parenthood abból generált magának profitot, hogy az abortált magzatokat szervkereskedelemmel foglalkozó cégeknek adta tovább.  

A Planned Parenthood elődszervezete bő száz évvel ezelőtt, 1921-ben jött létre American Birth Control League – vagyis Amerikai Születésszabályozási Liga – néven. Ekkor még az abortusz Amerikában tiltott eljárás volt, ezért a szervezet csupán a születésszabályozással tudott foglalkozni. A második világháború alatt, 1942-ben változtatták meg nevüket a most használt Planned Parenthood-ra. 

Az írásból az is kiderül, hogy a szervezet alapítója, Margaret Sanger hitt az eugenika, vagyis az „emberi fajnemesítés” elveiben. Ennek képviselői azt vallották, hogy a születések megfelelő módon történő irányítása és a „preferált” genetikai kódok továbbadása által megváltoztatható az emberiség, és eltüntethetők az emberek rossz tulajdonságai. Az ehhez hasonló gondolatok leggyakrabban a szélsőséges ideológiáknál jelentek meg,  példának okáért a nácizmus „Übermenschének”, vagyis az „emberfeletti embernek” a képében is ehhez hasonló elképzelések fogalmazódtak meg. 

Ennek fényében talán nem olyan nagy meglepetés, hogy Sangernek is voltak olyan megnyilatkozásai, amelyek napjainkban garantáltan kiütnék a „polkorrektség-métert” a Cseh Katalinhoz hasonló liberálisoknál is. Ezek közé tartozik például egy 1920-as írásában leírt mondata: eszerint az születésszabályozás

„nem több és nem kevesebb, mint a nem életképesek kigyomlálásának megkönnyítése”.

Ennek ellenére a Planned Parenthood – napjainkig bezárólag – felívelő pályát tudhat magáénak. Ma már 661 klinikát működtetnek Amerikában, és az USA-ban végzett abortuszok 30 százalékát az ő klinikáikban hajtják végre. A Planned Parenthood nonprofit szervezetként működik napjainkban, 1970 óta az amerikai szövetségi kormány is támogatja – annak ellenére is, hogy hivatalba lépése után Donald Trump amerikai elnök első lépésként ennek, illetve más, abortusszal foglalkozó szervezeteknek a támogatását kísérelte megvonni.  

A szervezet személyi szinten is kötődik az amerikai Demokrata Párthoz. A PP egyik korábbi elnöke, Cecile Richards például annak a Nancy Pelosi kabinetjének a vezetője volt, aki – a demokraták egyik legfontosabb politikusaként – napjainkban a képviselőház elnöki tisztségét tölti be. A szervezet a választási kampányok során is aktívan kiállt a demokrata jelöltek mellett az utóbbi években.

Ráadásul az is lehetséges, hogy a Planned Parenthood bűncselekményekben is érintett. Az FBI jelenleg is nyomoz a szervezet után azzal a gyanúval, hogy az

az abortált magzatok szöveteivel kereskedve termel magának profitot.

Erről először 2015-ben, a Center for Medical Progress nevű amerikai szervezet tett közzé videókat, amelyek – állításuk szerint – bizonyítékul szolgálnak a Planned Parenthood bűnösségére vonatkozóan.

Annak meghatározása azonban, hogy a Planned Parenthood bűncselekményt követett-e el, jogi alapon a hibás és hiányos törvényi szabályozások miatt ütközik problémákba. Az abortált magzatok szöveteivel történő „kereskedést” ugyan tiltják az amerikai törvények, de azt lehetővé teszik, hogy az abortusszal foglalkozó szervezetek emberi szöveteket „adományozzanak”, s ezért a saját költségeikért cserébe anyagi kompenzációt kapjanak.

A törvény azonban nem írja le részletesen, hogy ez az anyagi kompenzáció meddig terjedhet, csupán annyit rendel el, hogy az összegnek „megalapozottnak” kell lennie. 

A nyomozás az ügyben egyelőre folyamatban van, így a bíróságon még nem született olyan ítélet, amely elmarasztalná a Planned Parenthoodot a fentiek miatt. Az üggyel kapcsolatban keletkezett képviselőházi jelentésekben arról viszont szó esik, hogy ha a PP nem is, de azok a szervezetek, amelyeknek „adományoztak”, egészen biztosan profitáltak a halott magzatokból. 2016 végén a kongresszus képviselőházi bizottságainak közös nyomozóbizottsága jelentésében megfogalmazta azt, hogy e szervezetek

„profitálhattak a babák részeinek eladásából”.

Ehhez hasonló bizonyítékok találhatóak meg a Szenátus Jogi Bizottság jelentésében is. Itt például egy olyan esetet is felhoznak példaként, ahol egy vállalat 60 dollárért vett meg egy abortált magzatot a PP-től, majd ezt követően 2275 dollárért értékesítette annak bizonyos szerveit. 

Mindeközben a Planned Parenthood elleni eljárást a Demokrata Párt képviselői elfogulatlannak és törvénytelennek nevezték, és igyekeznek megvédeni azt a szervezetet, amely tevékenysége által – akarva vagy akaratlanul – hozzájárult az amerikai szervkereskedelem fellendítéséhez. 

Hogy milyen bírósági döntés születik majd az ügyben, még nem lehet látni, de a fenti bizonyítékok alapján úgy fest, hogy egy a PP-t elmarasztaló ítélet mind jogi, mind erkölcsi alapon megalapozott lenne. 

Kiemelt kép: flickr.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre