Használjuk a kétlépcsős azonosítást!

Egyre több felhasználói fiókot regisztrálunk a neten, így egyre nő az esélye, hogy ezek közül valamelyik hackerek áldozatává válik. Egy erős jelszó ugyan segít, de a plusz védelem soha nem árt. Ilyen a kétlépcsős vagy kétfaktoros azonosítás lehetősége.

Több mint hét éve vezette be a kétfaktoros azonosítás lehetőségét a Google. A kétlépcsős beléptetés plusz biztonságot ad a fiókok számára. Bekapcsolása után már nem csak jelszó fogja védeni fiókot, hanem egy, a telefonon található kód is. Belépéskor a jelszó megadása után ezt a kódot is be kell írni második lépcsőként. Egy biztonsági konferencián tartott előadáson elhangzott, hogy a felhasználók alig 10 százaléka kapcsolta be a kétlépcsős azonosítást, vagyis a fennmaradó 90 százalékát a fiókoknak még mindig csak a sima jelszó és felhasználónév-kombináció védi. 

A Google esetében azért van különös jelentősége a minél erősebb biztonsági szintnek, mert számtalan alapvető szolgáltatást használunk rajta keresztül, az Androidtól, a Gmail-en át a Chrome-ig, így elég érzékenyen érinthet valakit, ha kiderül, hogy mi a jelszava. Ezért már évek óta szinte kötelező, hogy a kétlépcsős azonosítást használjuk a Google esetében. Ma már egy külön weboldal is létrehozott azok kedvéért, akik még nem használják a kétlépcsős azonosítást. Itt elmagyarázza, hogy miért is van erre a megoldásra szükség, hogyan működik.

(Forrás: www.webshark.hu)

Beállítása úgy történik, hogy belépve a Google-fiókunkba a jobb felső sarokban megjelenik az avatárunk képe. Erre kattintva kinyílik egy ablak, ahol megtalálhatjuk az e-mail címünk alatt a Beállítások linket, ami elvisz arra az oldalra, ahol a Biztonság menüpontot találjuk. Mutatjuk: Akinél ez még nincs engedélyezve, az kattintsa be gyorsan. A következő oldalon aztán többféle megoldás közül is lehet választani, hogy miként szeretnéd a második lépcsőben hitelesíteni magad: a „Google értesítés” talán a legegyszerűbb, mert ilyenkor csak az igenre kell kattintani majd a telefonod kijelzőjén, de használható a Google Hitelesítő vagy akár az SMS-üzenet lehetősége. A „Biztonsági kódokat” érdemes a megfelelő esetekre tartogatni, mert ezekre is szükség szokott lenni olyan esetekben, amikor az egyéb lehetőségek éppen nem állnak rendelkezésedre. A lényeg mindegyiknél az, hogy ha egy új eszközről lépünk be a fiókunkba, vagy egy új eszközt használva, akkor kérni fogja a második hitelesítést is a rendszer. 

A cikk folytatódik a Facebook kétfaktoros hitelesítésével.

Fecske Gábor László

Iratkozzon fel hírlevelünkre