Srácok, meg kell csinálni!

20.45-től sorsdöntő csoportmeccset játszik Wales labdarúgó válogatottjával a magyar nemzeti tizenegy. Ha fiaink nyernek, biztosan 3 pontos előnnyel várják az őszi folytatást az E-csoportban, a világbajnoki 2. Horvátország előtt. Nagy tehát a tét, nézzük az erőviszonyokat!

Múlt

A Nemzeti Sport által összegyűjtött statisztikák szerint a két válogatott eddig 10 alkalommal találkozott egymással, ebből ötször a walesiek, háromszor pedig a magyarok diadalmaskodtak, két mérkőzés pedig döntetlenre végződött. Először 1958. június 8-án találkozott egymással a két ország csapata, az a meccs 1:1-es döntetlennel zárult. Legutóbb viszonylag régen, 2005-ben játszottunk egymással, akkor a walesiek győztek 0:2-re. Még messzebb kell visszamennünk az időben, ha magyar diadalt keresünk: válogatottunknak legutóbb 1985-ben sikerült legyőznie a walesieket, 3:0-ra, akkor Détári Lajos egy hatalmas szóló végén kotorta be a harmadik gólt az ellenfél kapujába. Legutóbb a walesieknek magyar gólt Kenesei Krisztián rúgott, 2004-ben – igaz, azt a meccset 1:2-re elveszítettük.

 

Jelen

A mai, 20.45-kor kezdődő meccset a Groupama Arénában rendezik. A magyar keretben

a legeredményesebb játékos az 1987-es születésű Szalai Ádám, aki 55 válogatott mérkőzésen 20 gólt szerzett.

A walesiek legjobb kerettagja pedig a Real Madrid sztárja, Gareth Bale, aki 76 eddigi válogatott meccsén 31-szer talált az ellenfél kapujába és valószínűleg Budapesten is ő okozza majd a legnagyobb fejtörést a magyar védőknek. A két csapat közötti különbséget jól mutatja a FIFA világranglistán elfoglalt helyezése is, Wales a 19., míg hazánk nemzeti tizenegye az 51.

 

Jövő

Ennek ellenére, ha csapatunk az Azerbajdzsán ellen mutatott formáját át tudja menteni a mai találkozóra, egyáltalán nem reménytelen a küzdelem.

A döntetlen, vagy a győzelem azért is lenne fontos, mert ebben az esetben a magyar válogatott csoportelsőként menne nyári szünetre, megelőzve a legutóbbi világbajnokság ezüstérmesét, Horvátországot.

Egy ilyen lélektani előnnyel pedig jóval közelebb kerülne a 2020-as EB részvétel, vagyis az az álom, hogy a Puskás Ferenc Stadionban, hazai pályán szoríthassunk labdarúgóinkért!

Hajrá Magyarok!

Iratkozzon fel hírlevelünkre