Római anzix – Kiállítás a Római Magyar Akadémián

Római anzix (Római képeslapok) címmel mutatkoznak be közös kiállításon csütörtöktől a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíjasai.

Az akadémia épületében nyíló kiállítás nyolc magyar művész – Dobó Bianka grafikus, Nagy Karolina szobrász, Szepessy Béla István grafikus, Szilágyi Kornél filmrendező, Takács Lídia grafikus, Torma Éva festő, Tóth Márton Emil szobrász és Tóth Norbert képzőművész – csaknem negyven grafikáját, festményét, szobrát és videóinstallációját tárja a római közönség elé – közölte az MTI-vel kedden a Római Magyar Akadémia.

A Németh Pál által rendezett tárlat ajánlója szerint a klasszikus képeslap műfajához Szepessy Béla és Takács Lídia művei állnak a legközelebb, míg Dobó Bianka művei az épített tér változó képeiben keresik a pusztuló és születő építészetet összekötő kapcsokat. Hasonló gondolatmenet vezérli Torma Éva műveit is, aki fotóiban a különböző képi rétegekből újraértelmezett valóságot talál meg.

Szilágyi Kornél videómunkája egyszerre önreflexív és önironikus, egy „szürrealista látomás”, amelynek főszereplője önmaga, aki meghatározhatatlan lénynek álcázva keresi az utat egy magasabb dimenzióba – áll a közleményben.

Tóth Márton Emil munkái csak annyiban érintik Rómát, amennyiben a társadalmi igazságtalanságok, a szegénység mindenütt jelen vannak a világban. Tóth Norbert munkája humorral átitatva beszél az öndicsőítés kétes értékű, múlékony és pusztuló voltáról, Nagy Karolina installációi pedig a derengéssel átitatott kedvesség nyelvén beszélnek a mechanikussá válásról – írja az augusztus 30-ig látogatható kiállításról a Római Magyar Akadémia közleménye.

MTI – Kép: Római Magyar Akadémia

Iratkozzon fel hírlevelünkre