Nyolcvannyolcezer élet

2011-re a teljes termékenységi arányszám 1,23-ra zuhant, hat esztendő elteltével ez az érték 1,5-re nőtt. A növekedés pedig nyolcvannyolcezer életet jelentett. A felmérések azt igazolják: a fiatalok szívesen vállalnának akár 2-3 gyermeket. Az egészséges családi minta jellemzően hiányzik. Az induló párok a házas barátaiktól kaphatják meg a szükséges bátorítást és mintát. Az állam azonban mindent megtesz, hogy ne az anyagiak hiánya legyen az akadály a családalapítás előtt.

Az elmúlt esztendők legfontosabb demográfiai változása, hogy a száz szülőképes korú nőre jutó gyerekszám a korábbi évek folyamatos csökkenését követően újra emelkedésnek indult – írja Pintér Balázs Magyar Nemzet oldalán megjelent írásában.

Kiemeli, a statisztikai felmérések azt mutatják: a fiatalok átlagosan két és fél, magyarul legalább két vagy három gyermeket szeretnének. Többen jönnek haza vagy maradnak itthon, mint akik külföldre mennének. Ez a jelenség feltehetően

a kormány utolsó órában érkezett családvédelmi akciótervének köszönhető.

Ennek révén az induló vagy az újabb gyermeket vállaló házaspárnak nem kell azon töprengenie, miként teremtik elő a szükséges családi feltételeket.

A kormány tízmilliókkal támogatja a gyermeket vállaló családokat – Európában egyedülálló módon, amelynek csodájára járnak.

Mindez valós segítséget és ösztönzést jelent – és itt ne is említsük a korábbi kormányok „családtámogatási” gyakorlatát, amely képes volt néhány ezer forintos emeléssel kiéheztetni a gyerekeket vállaló szülőket.

– A júliusban életbe lépő családvédelmi akcióterv mindenesetre utolsó figyelmeztetés. Fontos jelzés, hogy az anyagiakon semmi nem múlhat. Az akcióterv nyújtotta támogatásoknál bőkezűbben gyakorlatilag nem lehet ösztönözni a családokat, a gyerekvállalást – húzza alá a szerző, aki szerint

ez a megszületett nyolcvannyolcezer élet a 2010 után elkezdődő családbarát kormányzás legfontosabb visszaigazolása.

A demográfusok pedig már arról értekeznek, hogy az állam milyen feltételekkel vezethetné be a főállású anyaság intézményét.

Forrás: MN