Frank Lloyd Wright, az igazi amerikai építész

Frank Lloyd Wright a 20. század egyik legkiemelkedőbb építésze. Több mint ezer épületet tervezett, melyeknek fele meg is valósult. Gondolkodásmódját az egyszerű geometriai formák, a természetes anyagok, a környezettel való harmónia jellemezte. 1867. június 8-án született. Tehetsége már egészen fiatalon megmutatkozott.

Frank Lloyd Wright Wisconsinban született. Az itt töltött gyermekévek emléke egész életén át elkísérte. – Még mindig a táj elválaszthatatlan részének érzem magam, akárcsak a fák, a madarak, a darazsak és a pajták – emlékezett vissza hosszú évekkel később.

Édesanyja már gyermekkorában nagy jövőt jósolt neki, épületekkel dekorálta szobáját. A fiatal tehetség pályafutását a híres Sullivan irodájában kezdte, és már az első tervezésével elindult a világhír felé. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy divattervezőként is kipróbálta magát. Hölgyeknek tervezett fantasztikusan szép ruhákat, köztük harmadik feleségének, Olgivannának.

– Az építész missziója, hogy segítsen az embereknek megérteni, hogyan lehet az életet szebbé, a világot jobb hellyé tenni, és hogy célt, összhangot és értelmet adjon az életnek – fogalmazta meg egyszer, és ha visszatekintünk a hetven évnyi alkotómunkájára, láthatjuk, misszióját teljesítette. Frank Lloyd Wrightra születése napján ezzel a négy ikonikus épülettel emlékezünk.

 

 

Guggenheim Múzeum

Ez a geometrikus mestermunka az egyik leghíresebb épülete és egyben utolsó munkája is. Amikor felkérték a tervezésre, az építész így nyilatkozott a lehetőségről: „A világon először a művészetet végre egy nyitott ablakon keresztül láthatjuk – ráadásul New Yorkban. Ez ámulatba ejt”.

Az építészet mellett két szenvedélye volt: a nők és az autók. Az utóbbi inspirálhatta a Guggenheim Múzeumot, amelynek spirálszerű folyosója leginkább egy felhajtóra emlékeztet. A múzeum rendhagyó módon egyetlen kiállítótérből áll, mely a feljáró mentén a földszinttől vezet a legfelső szintig. Wrightnak egyébként az autógyűjteménye is figyelemre méltó volt – állítólag több mint 50 járműből állt.

 

Vízesés-ház

A sztárépítész nem nyugodott bele a nyugdíjas évek tétlenségébe, és a „visszatérést” nem is akármilyen alkotással tette meg. Ez a pennsylvaniai épület a legszebb példája Wright organikus építészetének. A ház gyönyörűen válik eggyé a sziklás vízeséssel, beleolvadva a természetbe. A teraszokkal teremtette meg a külső-belső terek harmóniáját, és a nagy üvegfelületek a japán építészetet idézik. A Fallingwater nevű nyaraló a század egyik legikonikusabb épülete lett, és 1991-ben az American Institute of Architects „az amerikai építészet minden idők legjobb munkája” címmel tüntette ki.

 

Robie-ház

Wright lakóházaival egy új amerikai stílust teremtett, ahol a horizontális vonalakat hangsúlyozta. Ezek az épületek hosszan elnyúlnak a tájban, széles teraszokkal és tagolt épülettömegekkel épülnek bele a környezetbe. „A ház külseje a préri hatását tükrözi, erősen kötődik és idomul a tájhoz, és szelíden beépül a természetes környezetbe” – írta egy cikkében.

Taliesin

Húsz évnyi házasság után elhagyta első feleségét, ráadásul az egyik ügyfele feleségéért. Új, közös házukat a gyermekkori emlékek helyszínén, Wisconsinban tervezte meg. A helyi építőanyagokból létrehozott ház nem a domb tetejére, hanem a peremére került, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a tóra és a környező hegyekre. Ehhez a házhoz kötődik az építész életének legnagyobb tragédiája is. Amíg egy munka kapcsán Wright Chicagóban tartózkodott, egy alkalmazott ámokfutása következtében az otthonuk leégett. A tűz áldozatául esett Wright szerelme és két gyermeke is. Az építész a tragédia után csak a munkában talált megnyugvást, és az asszony emlékére újjáépítette a leégett házat.

 

Fotók: pixabay.com, wikipedia.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre