Borboly Csaba: Ma a jogállam összes szerve csődöt mondott

A fokozott hatósági jelenlét ellenére a feldühödött románok kitörték az úzvölgyi temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket és elfoglalták a temetőt. Borboly Csabát, Hargita megye tanácsának elnökét kerestük meg az este folyamán, akit arra kértünk, hogy első kézből számoljon be az úzvölgyi eseményekről. Az elnök úr megrendülten, de reménykedően beszélt a történtekről. Mindent dokumentáltak, és elmondta, holnaptól az összes jogállami eszközzel szeretnék tiltakozásukat kifejezni.

22:00 – Ide vezet az etnikai feszültségkeltés! Fekete március után fekete június?!

A brutális, fekete márciusi eseményeket idézik meg a mai, úzvölgyi történések

– írja honlapján az Erdélyi Magyar Néppárt. 

A párt Országos Elnöksége

azonnali lemondásra szólítja fel Carmen Dan belügyminisztert, uszítás miatt ügyészségi feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, valamint a nemzetközi fórumokat is tájékoztatja a kialakult helyzetről, mely csak a jelenlévő magyarok lélekjelenlétének köszönhetően nem torkollott komolyabb összecsapásba.

A Néppárt az újonnan felálló Európai Bizottságtól kéri: vizsgálóbizottság keretében állapítsák meg az immár nemzetközi szintű botrány felelőseit.

Elfogadhatatlan – írja a közlemény –, a legrosszabb időket idéző eseményeknek lehettek tanúi ma délután az úzvölgyi katonatemetőnél jelenlévők. A felheccelt tömeg, mely a történelemhamisító és temetőgyalázó emlékművet érkezett felavatni, erőszakos módon betört a temető területére, lincshangulatot idézve elő, megfélemlítve ezzel a jelenlévő, békés magyar közösséget.

Az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint a Minta ifjúsági szervezet tagjai is jelen voltak a helyszínen, Tőke Ervin néppárti politikus beszámolójából pedig kiderült: az előre bejelentett rendezvény magyar résztvevői békés módon igyekeztek megakadályozni az emlékműavatást, elállva a temető bejáratát, a kivezényelt csendőri erők pedig – akik tettlegességig fajuló konfliktusba keveredtek az oda érkező, a magyarokhoz képest túlerőben lévő felheccelt tömeggel – súlyos hibát követtek el, amikor túl közel engedték a felheccelteket a jelenlévő magyarokhoz, akiket – a temető kerítését átugorva – megpróbáltak hátba támadni.

Csomorátnyi István, a Néppárt országos elnöke így értékelte a kialakult helyzetet:

„Felháborító, hogy miután minden törvényi keretet áthágva kisajátították az úzvölgyi temető területét, az emlékművet pedig érvényes építési engedély hiányában állították fel, valamint meggyalázták az ott nyugvó hősi halottak emlékét, most erőszakhoz folyamodva avatják fel a történelemhamisító emlékművet. E nemzetközi szintű botrány, valamint ezek a módszerek a marosvásárhelyi fekete március történéseit idézik meg, melyről azt hittük, egy európai uniós országban már soha nem ismétlődhetnek meg.

Egyértelmű és brutális magyarellenességgel van dolgunk, melynek hazai és nemzetközi szinten is azonnal megálljt kell parancsoljunk! A helyszínen jelenlévő tagjaink beszámolójából egyértelműen kiderül: a jelenlévő magyarok lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt komolyabb atrocitás, ugyanakkor példanélküli, hogy 2019-ben, az Európai Unióban, mesterségesen gerjesztett etnikai feszültség nyomán hasonló erőszakos események történjenek. Követeljük a felelősségre vonást és az ügy teljeskörű kivizsgálását, s mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az úzvölgyi temetőbe az eredeti állapotok helyre állhassanak.”

 

Véleménycikkünk a témában:

Adjátok vissza a temetőinket!

***

22:00 – Menczer Tamás államtitkár közölte, hogy pénteken várják a budapesti román nagykövetet a Külügyminisztériumban, a magyarokat ért úzvölgyi atrocitások miatt.

***

21:20 – Borboly Csaba: Ma a jogállam összes szerve csődöt mondott

„Kérek mindenkit, hogy továbbra se üljünk fel a provokációknak, mert a mai képek magukért beszélnek, ki volt civilizált, és ki volt barbár.”

Az alábbi galéria Borboly Csaba Facebook-oldalán publikált képekből készült:  

A képre kattintva galéria nyílik!

„Egy barbár erődemonstrációnak lehettünk részesei, de hisszük, hogy ezzel nem ért véget ez a küzdelem. Nekünk az egyetlen fegyverünk a törvény, és annak erejével harcolunk tovább”

– nyilatkozta Borboly Csaba a Vasarnap.hu-nak.

Ma az úzvölgyi temetőnél, az ittas román emberekkel teli tömeg betörte a kaput, és a Hargita és Kovászna megyeiek élőláncát áttörve beözönlött a hadisírokhoz. Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ugyanaz a törvény kell hogy uralkodjék minden megyében, és a magyarok nem lehetnek másodrendű állampolgárok.

Úgy látja, hogy ma a jogállam összes szerve csődöt mondott, kivéve a Hargita megyei csendőrséget.

„Egyértelmű, hogy feljelentést teszünk a történtek miatt, hiszen itt embereket bántalmaztak, amikor áttörték az élőláncot, és rongáltak, kárt okoztak”

– jelentette ki az elöljáró.

Borboly Csaba szerint most a pünkösdszombati csíksomlyói búcsúra kell koncentrálni, és törvényes eszközökkel kell folytatni a harcot.

„Nem szabad feladnunk, és szolidárisaknak kell lennünk továbbra is egymással Kárpát-medence-szerte, mert ma Úzvölgye, holnap Csíkszereda”

– szögezte le.

Úzvölgye. Élőlánc.

Közzétette: Borboly Csaba – 2019. június 6., csütörtök

A megyei tanács elnökének első élő bejelentkezése a helyszínről

Az élőláncot alkotó több száz Hargita és Kovászna megyei ember előtt nagy bannerek álltak, melyeken a dormánfalviak törvénytelenségét igazoló iratok voltak kinagyítva, valamint többnyelvű szórólapot is készítettek az érkező „vendégeknek”, hogy ismertessék velük a magyarok hadisírokkal kapcsolatos álláspontját.

Borboly Csabától azt kérdeztük még: vajon a helybeli románság hajtotta-e végre e barbár tettet? Az elnök úr egyértelműnek látta, hogy távolból érkeztek, és egészen biztosan szélsőjobboldali nacionalista csoportok aktivistái voltak a provokátorok. 

Ma Romániában aki a törvény betartásáért felelt mindenki csődöt mondott!

Ne adjuk fel! Egyetlen fegyverünk van: a törvény! Mi a törvény erejével folytatni fogjuk a harcot az igazunkért!

Közzétette: Borboly Csaba – 2019. június 6., csütörtök

A megyei tanács elnökének második élő bejelentkezése a helyszínről

Hírportálunkon a továbbiakban is percről-percre szeretnénk követni az események további alakulását.

***

20:50 – Semjén Zsolt: Ha ezt a barbárságot a román politika nem akarta megakadályozni, akkor az morális botrány, ha nem tudta, az pedig államigazgatási csőd.

Semjén Zsolt Facebook-oldala

***

20:37 MTI/Veres Nándor képriportja

A képre kattintva galéria nyílik!

***

19:29 – A románok erőszakos benyomulása után felszentelték a román emlékművet

Erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe csütörtök délután a helyszínre csődített több ezer román megemlékező, és ott ortodox szertartás keretében felszentelték a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát.

A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A zászlókkal felvonuló román tömeg a csendőrséget és a magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, az élő láncban álló székelyek pedig hangosan imádkoztak.

A román megemlékezők többször is megpróbálták áttörni a csendőrkordont, hogy a kapuhoz jussanak, de kísérleteik mindaddig nem jártak sikerrel, míg a temető oldalsó, hátsó részén több tucat, futballhuligánnak kinéző fiatal be nem jutott a sírkertbe. Ők belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott.

A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében – a papok szóhasználata szerint – felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet.

A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről. Az ortodox szertartást koszorúzási ünnepség majd a szervező civil szervezetek vezetőinek szónoklatai követték. A felszólalók hangsúlyozták: Úzvölgye Románia része, ahol nem lehet megakadályozni a román hősökről való megemlékezést.

A megmozdulás egyik szervezőjének, a Calea Nemului (Nemzet Útja) Egyesületnek az elnöke, Mihai Tarnoveanu kijelentette: az úzvölgyi katonatemető román keresztjeihez a jogot az elesett katonák véráldozatával szerezték. Hozzátette: ha a kormány arról döntene, hogy a temető Csíkszentmárton községhez tartozik, az a döntés sem moshatja le a román hősök vérét. Úgy vélte: mindegy, hogy a temető Hargita vagy Bákó megye területén fekszik, mert mindkettő román föld.

A ceremónia folytatásaként felolvasták annak a 149 román katonának a nevét, akit tudomásuk szerint az úzvölgyi katonatemetőben temettek el, majd megkoszorúzták az emlékművet.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az úzvölgyi első világháborús sírkertben, félszáz betonkeresztet és egy emlékművet felállítva ott. Az emlékműállítást a román kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és az építési felügyelőség is törvénytelennek minősítette. Bákó megye prefektusa péntekre helyezte kilátásba az építési engedély megtámadását a közigazgatási bíróságon, ha addig a dormánfalvi polgármester nem tisztázza a jogi helyzetet.

Az egykori államhatár mellett fekvő, lakatlan Úzvölgye település közigazgatásilag a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, de Hargita és Bákó megye kataszteri hivatala 2001-ben a település területét a 25 kilométerre fekvő Dormánfalvának juttatta. A Bákó megyei kisváros önkormányzata március 29-i határozatával a város közvagyonába sorolta, április közepén pedig a településre telekkönyveztette a katonai temetőt.

MTI

***

 

2019. június 06., 18:54 – Kelemen Hunor: a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítjuk fel a miniszterelnököt!

A román hatóságok képtelenek voltak ellátni a rendet, ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra az úzvölgyi katonatemetőben és környékén. Határozottan felszólítjuk a miniszterelnök asszonyt, hogy menessze Carmen Dan belügyminisztert, valamint Hargita megye prefektusát – hangsúlyozta Kelemen Hunor az erőszakos úzvölgyi temetőfoglalás apropóján.

Az RMDSZ elnöke továbbá felszólítja a hatóságokat is, hogy azonnal állítsák elő és vonják felelősségre mindazokat, akik barbár módon rongáltak, betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörték a kaput, és kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket.

Székelyhon

***

18:35

A fokozott hatósági jelenlét ellenére a feldühödött románok kitörték az úzvölgyi temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket és elfoglalták a temetőt.

Székelyhon

***

18:08 – Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben csütörtökön történtek miatt – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

A jegyzékben az eset teljes körű kivizsgálására és a vonatkozó nemzetközi kötelezettségek betartására szólította fel a román felet a kormány – közölte.

Az államtitkár elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia eltűr effajta atrocitást, amely „barbarizmusában” a magyarok elleni legdurvább provokációkat idézi.

A magyar kormány elvárja, hogy ha már megelőzni nem tudták az eseményeket, akkor Románia legalább utólag adjon elégtételt és magyarázatot az identitásában mélyen megsértett több százezer magyar állampolgárnak – tette hozzá a politikus.

Az előzményeket felidézve Magyar Levente elmondta, az első világháború után katonai temetőt létesítettek az Úz-folyó völgyében az 1916-ban elhunyt honvédoknak.

Bár arra semmilyen bizonyíték nem volt, hogy román katonák földi maradványai is a temetőben lennének, a legközelebbi település önkormányzata úgy döntött, kőkereszteket állít az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére. Azt azonban az illetékes román hatóságok is elismerték, hogy erre nem volt jogalapja, és a döntések nemzetközi jogot is sértenek – közölte az államtitkár.

Román civil szervezetek meghirdették a betonkeresztek felavatását, amire csütörtökön sor került, de ehhez a szemmel láthatóan ittas embereknek át kellett törniük a kivonuló békés székely tiltakozók sorfalát. Miután bejutottak, a román ünneplők ledöntötték a székely kaput, és a honvéd sírok fölé emelt fakereszteket téptek ki, a román csendőrség pedig a helyszínen mindezt tétlenül nézte – mondta Magyar Levente.

MTI

***

18.00

Csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető – közölte az Országos Csendőr-főkapitányság az Agerpres hírügynökséggel, ugyanakkor civilizált magatartásra szólította fel a helyszínen lévő személyeket. Arról tájékoztattak, hogy a felvételek alapján minden törvénysértőt azonosítanak és megbüntetnek.

Székelyhon

Megosztom veletek a döbbenetes románok által meggyalázott Úz völgyi nemzetközi katonatemetőt, ami az elmúlt órában történt. Osszátok meg, hogy értsék meg a magyarok, milyen kissebbségben élni ma Erdélyben, és kik, hogyan állnak szembe velünk és a multunkkal.

Közzétette: Gyimesi Skanzen Panzió – 2019. június 6., csütörtök

 

17.13

Elkezdődött a román mise a temetőben, egyenként felolvassák az állítólag ott nyugvó 142 román katona nevét. A névsorolvasást taps kíséri. Többek között elhangzott, nem az számít, hogy kihez tartozik a temető, hanem az, hogy román földön van. A román himnusz is felhangzott. A magyarok nagyrésze elindult haza a helyszínről, ezzel szemben még több román érkezik buszokkal, népviseletben. Kollégánk jelentése szerint mintegy harminc magyar maradt a temetőnél, őket a politikusok arra kérik, hogy a saját biztonságuk érdekében induljanak haza.

Székelyhon

***

16.45

A románok szó szerint elfoglalták a temetőt, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa kereszteket. A temetőkapu bákói oldalán maradt magyarokat a csendőrök dupla sorfalat állva kellett átmenekítsék a csíkszentmártoni oldalra. A magyarok félnek, többen sírva fakadtak. Több román is felmászott a kerítésre, ahol zászlókat lengetnek, közben pedig ünnepelni kezdtek, a hangfalból ünnepi beszéd hallatszik. Közben a magyarok egy része autóba ült és dudálva próbálják megzavarni a románok ünneplését. A románokat ez látszólag nem zavarja. A csendőrök ismét sorfalat állnak, mert állítólag jönnek ki az ultrák a temetőből.

Székelyhon

Egy darabig farkasszemet néztünk a köpködő, köveket dobáló, leitatott csürhével… Hátulról törték ránk a temető kapuját. Minden tiszteletem a Bákó megyei zsandároké, derekasan védtek minket míg lehetett.

Közzétette: Tőke Ervin – 2019. június 6., csütörtök

 

16.32

Néhány román beszökött a temetőbe a kerítésen keresztül, ezt követően pedig kitörték a kaput. A feldühödött román tömeg beözönlött a temetőbe. Egy férfi felmászott a beton emlékműre és lengeti a román zászlót, közben a hangfalból szól a román himnusz. A magyarok megrettenve imádkoznak.

Székelyhon

***

16.27

A feldühödött román tömeg a dulakodásban több csendőrt is az árokba lökött, a hatóságiaknak azonban egyelőre sikerült megfékezniük őket. Kollégánktól tudjuk, hogy az egyik csendőr rádión erősítést kért. A feldühödött románok a csendőröket is szidalmazzák, amiért azok feltartják őket.

Székelyhon

***

16:13 – Szijjártó Péter telefonon beszélt a román külügyminiszterrel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt Teodor Melescanu román külügyminiszterrel, és nyomatékosan kérte, hogy a csütörtöki úzvölgyi rendezvények kapcsán a román fél ne adjon teret a provokációknak, és tegyen meg mindent a fizikai atrocitások elkerülése érdekében – tájékoztatta Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-t.

Közleményében azt írta: a román külügyminiszter minderre ígéretet tett.

„A magyar álláspont változatlan: Románia számunkra az erdélyi magyarság miatt kiemelt jelentőségű ország, ráadásul fontos gazdasági, kereskedelmi partner, a kiegyensúlyozott és fejlődő kétoldalú kapcsolatokban vagyunk érdekeltek”

– fogalmazott a közlemény, kiemelve: ugyanakkor ismételten felemelik szavukat az úzvölgyi katonatemetőnek a román szabályokkal is ellentétes átalakítása miatt.

Mint írta: természetesen mindenkinek joga van arra, hogy emlékezzen a saját hőseire, halottjaira, de ez nem történhet törvényellenesen és mások kegyeleti jogait sértő módon.

Az elmúlt hónapokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a hivatalból érintett magyar Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság többször is tárgyalást kezdeményezett az úzvölgyi temetőben kialakult a helyzetről, a világháborúkban elesett katonák méltó elhelyezéséről, és a méltó megemlékezés kialakításának feltételeiről – írta Menczer Tamás, hozzátéve: sajnálatos módon ezekre a megkeresésékre a román Hősök Kultuszáért Nemzeti Hivatal érdemben nem reagált.

MTI

***

16.16

A románok nagyrésze odaért a bezárt kapuhoz, és ordítva követelik, hogy nyissák ki. Tele torokból üvöltik azt is, hogy „ki a magyarokkal az országból”, és hogy szégyelljék magukat. A csendőrök sorfalat állnak az egyre dühösebb románok és a folyamatosan imádkozó magyarok között. A románok kórusban üvöltik, hogy álljanak félre a magyarok, eluralkodott a káosz és pattanásig fokozódott a feszültség.
Székelyhon

***

16.02

Időközben Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke egyeztetett a csendőrök parancsnokával, akit arról biztosított, hogy a magyarok nem fognak erőszakot alkalmazni. Közben az élőláncot alkotó magyarok folyamatosan imádkoznak: a Hiszekegyet, Miatyánkot és Üdvözlégy, Máriát mondják. Constantin Codreanu, a Népi Mozgalom Pártjának parlamenti képviselője a helyszínen kijelentette, hogy a román állam képviseletében van jelen és nem hajlandók elmenni az úzvölgyi temetőtől, maradni fognak. Időközben a románok egy részét átengedték a csendőrök, akik így odamehetnek a temetőhöz.

Székelyhon

***

15.53

Kollégáink jelentése szerint időközben elkezdődött a mozgolódás, a románokat is oda fogják engedni a temetőhöz. Mint megtudtuk, Tánczos Barna szenátor arra kérte a magyarokat, hogy álljanak a temetőkapu bal oldalára, míg a románokat a temetőkapu jobb oldalához fogják engedni a csendőrök. A politikusok azt kérik az egybegyűltektől, hogy ne provokáljanak és ne válaszoljanak a provokációra.

Székelyhon

***

15.35

A feldühödött románok Éljen, Románia! Éljen a trikolór! rigmusokat kiabálnak és énekelnek, román zászlókat és trikolóros kalapokat lengetnek. Többen piros-sárga-kék művirág-koszorúkkal érkeztek a helyszínre a betonkeresztek felavatására. A magyarok eközben élőláncot alkotva imádkoznak.

Székelyhon

***

14.45

A temetőhöz érkezett románok egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak. Amíg a magyarok élőláncot alkotva állnak, addig ők az autóikat túráztatják, fütyülnek, ordítoznak, egy hangfalból pedig hangosan üvölt a manele. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke azt mondta, kihelyezett tanácsülést tart a megyei képviselő-testület, ezért teljesen törvényesen vannak a helyszínen, és ott is lesznek élőláncot alkotva legalább öt óráig. Kiemelte, hogy több civil szervezet és politikai párt képviselője is válaszolt a meghívásra, illetve jöttek el a katonatemetőhöz. A román újságírók eközben többek között azt kérdezik tőle, hogy amennyiben kihelyezett tanácsülést tartanak, akkor milyen határozatokat fogadnak el? Az egyre türelmetlenebb románokat sorfalba rendeződött csendőrök tartják távol a temetőtől.

Székelyhon

***

14.40

Fokozott hatósági készenlétben érkeztek a magyarok Kovászna Megye Tanácsa, az úzvölgyi temetőbe meghirdetett kihelyezett tanácsülésre. Az eseményen élőlánccal tervezik megvédeni a temetőt, mivel a románok a hősök emléknapja alkalmából avatóünnepséget terveznek tartani a helyszínen. Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa korábban felszólította Csíkszentmárton polgármesterét, hogy nyissa ki a temetőt a román hősök napi rendezvény idejére. Kollégáink a helyszínről jelentik, hogy fokozott a hatósági jelenlét, csendőrök, rendőrök és speciális alakulatok vannak jelen a temetőben. Az egyik csendőrautóra speciális antennával felszerelt megfigyelőállomást szereltek fel a hatóságiak. A székely és magyar zászlókat lengető részvevőket Tamás Sándor szólította fel nem sokkal négy óra előtt, hogy fogják meg egymás kezét, és alkossanak élőláncot a temető körül. Közben eleredt az eső, villámlik és dörög a helyszínen. Időközben az avatásra érkező románok is gyülekezni kezdtek az úzvölgyi temető környékén. 

Forrás: Székelyhon  – Fotó: Pinti Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre