Ügyvéd: Amivel Babist gyanúsítják, nem bűncselekmény

Az Andrej Babis cseh kormányfő ellen a Gólyafészek-ügyben folyó büntetőeljárás leállítását kérte csütörtökön védőügyvédje az államügyészségtől – jelentette a Ceská Justice bírósági hírportál.

Michael Bartonícek szerint

az ügy, amelyben Babist mintegy 50 millió koronás visszaéléssel gyanúsítják, nem bűncselekmény. Az ügyvéd közölte, hogy a hét végéig kérni fogja az ügyben érintett további ügyfelei, Babis felesége és lánya, elleni eljárás megszüntetését is.

A cseh rendőrség, amely kivizsgálta a Gólyafészek-ügyet, viszont korábban arra a következtetésre jutott, hogy törvénysértés történt, és április 17-én az ügyészségnek a kormányfő elleni vádemelést javasolta.

Pavel Zeman főügyész, akinek döntenie kell erről, egyelőre nem nyilatkozott.

A Gólyfészek-ügyben összesen hat személy ellen folyik eljárás.

A Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov, korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt.

A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá változott és ismeretlen tulajdonba került. 2008-ban kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást.

A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást. A rendőrség egy hónapja azzal zárta vizsgálatait, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s javasolta az érintettek – Babis, felesége, fia és sógora, valamint további három személy – elleni vádemelést. A hatályos cseh törvények szerint amennyiben az érintetteket elítélnék, akár tízéves szabadságvesztést is kaphatnának.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre