Salvini nyert Olaszországban – Így választott Európa

Vasárnap este befejeződnek a 2019-es EP-választások. A sort csütörtökön Hollandia és az Egyesült Királyság nyitotta, a legtöbb tagállamban azonban vasárnap járultak urnákhoz a választópolgárok. Folyamatosan frissülő hírfolyamunk.

0.40

Lengyelországban a kormányzó Jog és Igazságosság nyerte meg az EP-választást. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő történelminek minősítette a kormánypárt EP-választási eredményét. “Mi vagyunk a lengyel szuverenitás, a lengyel függetlenség, a felfelé ívelő fejlődés garanciája” – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski.

0.37

Horvátországban nyert a kormányzó jobbközép HDZ, a Horvát Demokratikus Közösség. Az MTI jelentése szerint a HDZ 22,73 százalékos, az ellenzéki, szociáldemokrata SDP 18,64 százalékos eredményével 4-4 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe a voksok 97,85 százalékának feldolgozása alapján. Egy-egy képviselőt küldhetnek Strasbourgba 8,45 százalékkal a Horvát Szuverenisták, 7,86 százalékkal a Mislav Kolakusic vezette független lista, 5,69 százalékkal a Zivi Zid (Élőlánc) rendszerellenes párt és 5,28 százalékkal a liberális Amszterdami Koalíció.

A részvételi arány 29,57 százalékos volt, az eddigi három horvátországi EP-választás közül a legmagas.

0.34

Éjféli állás szerint az alábbi erőviszonyok mellett működik az Európai Parlament a következő öt évben:

0.31

Angliában a Liberális Demokraták nyerték Londont, a konzervatívok mindkét helyüket elveszítették.
 
Kelet-Angliában a Brexit-ellenes pártok szereztek körzeteket. Habár Anglia keleti részén nagyrészt a Brexit Párt ért el jelentős eredményeket,  a választás eredményeként három mandátum is az Brexit ellenes pártoknak jut majd.

0.05

A Brexit párt szerezte meg a győzelmet az Egyesült Királyságban, a Konzervatív Párt támogatottsága 10 százalékra zuhant a BBC elemzése szerint.
Ahogy az ország egész területéről érkező eredmények szerint a Brexit Párt nyerte a választást az első 100 körzetben, (Zösszes körzet kb 1 harmad) a beérkezett területi listán. 
Nigel Farage Brexit pártja tűnik abszolút győztesnek, a konzervatívok pedig a BBC előrejelzése szerint a szavazatok mintegy 10% -át szerezték csak meg.

A BBC előrejelzése szerint az EU-párti liberális demokraták  a második helyet foglalják majd el, a jelenleg kormányzó konzervatív párt pedig a szavazás 10–12% -át fogja elérni, a 2014-es 24% -ról.

23.45

Jelentősen erősödött az olasz Liga. Matteo Salvini pártja az öt évvel ezelőtti 6% után idén 31 százalékot érhet el a vasárnap késő este közzétett exit pollok szerint. Salvini Facebookoldalán azt írta, “Köszönjük, Olaszország!” (Arról, mi is pontosan az exit poll, itt olvashatnak.)

23.38

Az Európai Parlament friss előrejelzése szerint az alábbi erőviszonyok jellemzik majd az EP következő ciklusát:

23.33

Spanyolországban a kormányzó szocialista PSOE 33%-ot , 20 mandátumot szerzett, ami a legutóbbi választásokon elért eredményéhez képest 6 mandátummal több. A második helyre a Partido Popular futott be, ők az öt évvel ezelőtti eredményeiknél gyengébben szerepeltek, 2 mandátummal kevesebbet szereztek, mint 2015-ben. A baloldali Podemos 7, a VOX 3 mandátumot szerzett.
A jobboldali Ciudadanos 7 mandátumot szerzett. Bejutott az Európa Parlamentbe a katalán függetlenségpárti Junts is, ők 2 mandátumot szereztek

21.43
Franciaországban Marine le Pen a radikális jobboldali  Nemzeti Tömörülés pártjának vezetője bejelentette Emmanuel Macron pártja feletti győzelmét az európai parlamenti választásokon. 

21.38
Marine Le Pen jobboldali Nemzeti Tömörülés pártja a becslések szerint vezet Franciaországban, maga mögé utasítva Macron centrista pártszövetségét.

A France 2 televízió exit poll becslése alapján a Marine Le Pen pártja első helyen áll 23,73 százalékkal, Macron pártja, a Köztársaság Lendületben előtt, amely 22,47 százalékon áll.

Franciaország meglepően magas részvételi arányt produkált, több mint 50 százalékkal, ez évtizedek óta a legmagasabb. Magasabb, mint a legutóbbi parlamenti választáson való részvételi arány.

21.33
Az Európai Parlament 20 óra 24 perckor frissített mandátumbecslése alapján az élen járó pártok közül az EPP (Európai Néppárt) adja majd a Parlament legnagyobb frakcióját 173 mandátummal. Őket követi az S&D (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) 147 mandátummal, majd az ALDE&R (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport + Renaissance) következik, amely 102 mandátumra számíthat. Zöldek várhatóan 71 mandátummal alakíthatnak majd frakciót. 

21.02
Spanyolországban
a bevándorlásellenes spanyol párt, a VOX Facebook-oldalán invitálja híveit a nemzeti központjuk körüli utcákba, ahol 21:00 kor kezdik el eredményvárójukat, elnökükkel, Santiago Abascallal az élen. Utóbbi korábban kijelentette, hogy nem akarják „Angela Merkel Európáját”, és „Orbán Vikotr lehet az új Európa egyik vezetője”. A VOX vezetősége arra hívja támogatóit, hogy együtt ünnepeljék, hogy „spanyolok milliói kapnak hangot Európában.” A Vanguardia szerint a spanyol EU választások részvételi adata az urnák lezárásakor 51%-es, ami totális rekord, a történelem legnagyobb arányú reészvétele.

19.24
Spanyolországban
a szavazóképes állampolgárok 49.28%-a járult az urnákhoz, ami 15 százalékpontos emelkedést jelent a 2014-es adatokhoz képest. Ezzel Spanyolország is követi az európai trendeket, ugyanakkor számításba kell venni azt a tényt is, hogy öt éve kizárólag az EU-s képviselőkre szavaztak, míg ma három választásban vett részt a hispániai ország lakossága: az európai mellett az autonóm közösségek és a helyhatóságok képviselő testületeinek tagjait is megválasztották a spanyol választópolgárok. 

Németországban az Infratest dimap exit pollja alapján hat százalékos győzelmet arat a CDU/CSU pártszövetség. Felmérésük szerint a zöldek előzik a szociáldemokratákat, tíz százalék környékén végez az AfD. 

A teljes lista:

CDU/CSU-EPP: 28%
GRÜNE-G/EFA: 22%
SPD-S&D: 15.5%
AfD-EFDD: 10.5%
LINKE-LEFT: 5.5%
FDP-ALDE: 5.5% 

Arról, hogy mi is az exit poll, itt írtunk.

19.19
Szlovákiában
EP-képviselet nélkül maradhatnak a magyar közösség a Vasarnap.hu információi szerint. Úgy tudjuk, mindössze 300 szavazaton múlott, hogy az MKP bejusson az Európai Parlamentbe. A részleteket cikkünkben olvashatja:

Felvidék elesett…

Romániában azonban sikert érhet el a magyar közösség. Az RMDSZ erős hajrát produkált, jól mozgósított és 5,4 százalékon zárhatott. Részleteket itt olvashat.

Olvassa el ezt is: Póczaméter – a Vasarnap.hu-n a választások éjszakáján Pócza István elemzi az európai erőviszonyok alakulását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre