Felvidék elesett…

Nagyon úgy tűnik, hogy magyar EP-képviselő nélkül marad Szlovákia. Bár a hivatalos eredmények este 11 óráig váratnak magukra, felvidéki politikusok nyilatkozataiból és forrásainktól úgy tudjuk, nem lesz magyar képviselő.

300 szavazaton múlott

„Köszönjük a bizalmat!

Közel tízezer szavazattal többet kapott az MKP-listája, mint öt éve. Köszönjük mindenkinek, aki bizalmat szavazott nekünk!

A negatív magyar közhangulat ellenére ugyanis nagyobb bizalmat kaptunk, ám a megugrott országos részvételi arány miatt ez kevés volt. A nem hivatalos végeredmény szerint egy hajszálnyin múlt…

Az elmúlt 15 évben jelen voltunk Brüsszelben és Strasbourgban, konkrét eredményeket értünk el: nagyon fog hiányozni a felvidéki magyar érdekképviselet! A következő hónapokban mindent meg kell tennünk, hogy 2020-ra egy sokkal fontosabb platformon, itthon biztosítsuk be az érdekképviseletet.

A szombati eredmény megmutatta: a felvidéki magyarság megosztottsága olyan luxus, amelyet nem engedhetünk meg magunknak!”

Így kommentálta Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának képviselőjelöltje az EP-választási eredményeket. Szlovákiában szombaton szavaztak, a nem hivatalos eredményeket vasárnap reggel tették közé. Ezek alapján az MKP 4,96 százalékos eredményével nagyjából 300 szavazattal maradt el az 5%-os bejutási küszöbtől.

A Híd-Most több, mint 3%-al a küszöb alatt

„Köszönöm minden polgárnak, aki tegnap leadta szavazatát és gratulálok azoknak, akik sikerrel jártak. Bonyolult választási időszak elé néznek. Szlovákiában és más országokban is ismerjük már a választás nem hivatalos eredményeit. A hivatalos összeurópai eredményre még várnunk kell. Remélem, hogy Európa nem ad annyi teret a szélsőjobbnak, hogy érdemi, politikai súllyal rendelkező frakciót alkothassanak.

Sajnálom, hogy a szlovákiai magyaroknak nem lesz képviseletük és, hogy Nagy József a Híd európai parlamenti képviselője nem folytathatja az elkezdett munkát a kisebbségi jogok terén. Azért sajnálatos, mert ezt senki sem teszi meg majd helyettünk”

– fogalmazott a szlovák-magyar vegyespárt elnöke, Bugár Béla.

Forrás: Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre