Nagyon rezgett az RMDSZ-nek, de végül megcsinálta!

Magyar szempontból nagyon szomorúra is fordulhatott volna a nap, hiszen sokáig úgy tűnt, hogy a külhoni magyar pártok nem tudnak 5% fölé kerülni. Nem rég írtuk meg, hogy 300 szavazaton múlhatott az Európai Parlamentbe jutás. Az RMDSZ is hasonló cipőben járt, mivel a román többségű megyékben – kissé váratlanul – jóval magasabb volt a választási részvétel. Tehát az alacsony magyar részvétel mellett a románok magas részvételi aránya is igencsak megnehezítette a bekerülést.

Este 9-ig azonban még volt remény, a magyarok pedig éltek vele!

Az RMDSZ hatalmas hajrába kezdett, és gyakorlatilag minden magyar megkapta az üzenetet: „Ne bízzuk a magyarok sorsát a román nacionalistákra! Ha nem szavaztál, este 9-ig megteheted!”

Ne bízzuk a magyarok sorsát a román nacionalistákra!

Ne bízzuk a magyarok sorsát a román nacionalistákra! Ha nem szavaztál, este 9-ig megteheted! 🇭🇺🇭🇺🇪🇺🇭🇺🇭🇺

Közzétette: RMDSZ – 2019. május 25., szombat

Fontos kiemelni, hogy Romániában az EP-választással egyidejűleg népszavazást is tartottak, ami jelentősen hozzájárult a magas országos részvételi arányokhoz. Úgy tűnik, ez némiképp felkészületlenül érte az RMDSZ-t, de gyorsan reagáltak.

Klaus Iohannis román elnök pártja, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt két kérdésben írt ki népszavazást. Az egyikkel korrupciós bűncselekmények esetén betiltaná az amnesztia lehetőségét, a másikkal a büntető törvénykönyv kormányrendeletekkel történő módosítását akadályozná meg.

Úgy tűnik, ez a húzása mégsem jött be annyira Iohannisnak.

https://twitter.com/EuropeElects/status/1132707834607620096

Úgy tűnik, hatalmas hajrával az RMDSZ viszonylag magabiztosan, 5,4 %-al juttat be egy képviselőt az EP-be. Iohannis pártját pedig hiába mérték az első helyre, holtverseny alakult ki a kormányzó szocialistákkal.

Szép volt, Erdély!

Forrás: https://twitter.com/EuropeElects/status/1132707834607620096

Iratkozzon fel hírlevelünkre