Trump nem tréfál: a befogadáspárti demokraták városaiba telepíti az illegális migránsokat

Lapértesülések szerint Donald Trump amerikai elnök havonta 500 illegális migránst tervez áttelepíteni a mexikói határról Florida demokrata párti politikusok által irányított városaiba, ahol addig maradnának, amíg menedékkérelmükről nem döntenek. A migránsokat szóban támogató demokrata polgármesterek az intézkedés bevezetése ellen tiltakoznak, a döntés következményeként egyesek humanitárius válságot vizionálnak.

A felröppent hír kapcsán több floridai demokrata párti polgármester adott ki közleményt, amelyben  értetlenségének adott hangot. Mark Bogen, Broward megye vezetője “humanitárius válságot” vélt előre látni. A demokrata párti politikus közölte, hogy ő és a szomszédos Palm Beach megye vezetője értesítést kapott a szövetségi kormányzattól. Tudatták velük, hogy pár napon belül megkezdik a heti 100-100 migráns átszállítását repülővel.

Az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai bevándorlók a mexikói-amerikai határkerítésen a Baja California mexikói állambeli Tijuana tengerpartján 2018. november 13-án.
Fotó: MTI/EPA/EFE/Joebeth Terríquez

Bogen hangsúlyozta: nem állnak rendelkezésre menedékhelyek, sátrak, épületek a migránsok fogadására, nincs személyzet, aki vigyázzon rájuk, és nincs pénz az élelmezésükre sem. A szövetségi kormány nem finanszírozza az ideiglenes letelepítést – közölte a demokrata párti politikus. Ha az elnök nem biztosít nekünk pénzügyi segítséget a migránsok elszállásolásához és élelmezéséhez, akkor egyszerűen hajléktalantáborokká változnak egyes településeink – tette hozzá, és felhívta a figyelmet arra is, hogy

a migránsok nagyarányú beáramlása rendkívüli mértékben megterheli a megye szociális szolgáltatóit.

A megyei vezető vállalkozókhoz és nonprofit szervezetekhez fordult anyagi segítségért.   

Palm Beach megye seriffje sajtótájékoztatón számolt be arról: a miami központból értesítették, hogy a texasi El Paso határvidékéről mintegy 1000 migránst szállítanak Browardba és Palm Beachbe. „Ez közbiztonsági kérdéseket is felvet. Valamint azt, hogy milyen egészségi állapotban vannak ezek az emberek” – fogalmazta meg aggodalmait a seriff.

A polgármester Mack Bernard bejelentette: az állam republikánus kormányzójához, Ron DeSantishoz fog fordulni segítségért. Mint mondta:

ha túl sok embert visznek a megyébe, lehet, hogy szükségállapotot hirdetnek ki.   

Florida több demokrata párti helyi törvényhozója is nyilvánosan hangot adott ellenérzéseinek. Gary Farmer szenátor  nevetséges ez az otromba politikának nevezte azt, hogy leginkább demokrata párti megyékbe küldik a migránsokat.   

Evan Jenne képviselő Donald Trump elnökre utalva leszögezte: „Hosszú ideje fenyegetőzött már ezzel, és biztos vagyok benne, hogy a szavazói azt gondolják, ez jó ötlet. De azért mi mindent meg fogunk tenni a migránsok megsegítéséért.”   

Marco Rubio floridai republikánus szenátor, Donald Trump egyik híve Twitteren fejezte ki aggodalmát, hogy a törvénytelenül érkezők felborítják az egész rendszert.    

Rick Scott, Florida korábbi republikánus kormányzója, aki jelenleg a szövetségi szenátus tagja, a demokratákat okolta a fejleményekért.    

A szövetségi hatóságok egyébként már megkezdték a mexikói határon tolongó migránsok átszállítását az Egyesült Államok belsőbb vidékeire. Repülővel és buszokkal viszik az embereket. Pénteken megérkeztek az első migránscsoportok Coloradóba, abba a tagállamba, amelynek kormányzója, Jared Polis szintén demokrata párti.   

Donald Trump korábban többször is kifejtette: mivel a demokrata politikusok szerinte nem segítenek a bevándorlási politika átalakításában, a határon várakozó illegális migránsokat az úgynevezett menedékvárosokban telepíti le mindaddig, amíg kérelmüket el nem bírálják. A demokrata párti politikusok eddig az illegális bevándorlók feltétel nélküli és azonnali befogadását támogatták, és nem voltak hajlandóak együttműködni a szövetségi hatóságokkal a letartóztatásuk érdekében.

Nem csak az amerikai demokratákról bizonyosodott be, hogy távolról sem olyan befogadópártiak, amikor a szavakat tettekre kellene váltani. 

Címlapfotó: MTI/EPA/EFE/Luis Villalobos

 

Az amerikai elnök új bevándorlási szigorításokat rendelt el

Trump a migrációról: „Olyanok vagyunk, mint Disneyland”

Trump alkut ajánlott a demokratáknak