Trump a migrációról: „Olyanok vagyunk, mint Disneyland”

A Fox News vasárnap, a mexikói határ menti El Pasoból telefonos riportot készített Donald Trump amerikai elnökkel. Az interjúban Trump kifejtette, továbbra is migránsok ezrei próbálnak bejutni Amerikába, és a fennálló törvényi keretek nem teszik lehetővé a migráció teljes mértékben való megfékezését.

A riport készítését megelőzően a Fox News arról számolt be, hogy három újabb, a határon illegálisan átkelő migránscsoportot állítottak meg az amerikai határőrök. A riporter, Maria Bartiromo kérdése az eset kapcsán az volt, hogy miért nő továbbra is azoknak a migránsoknak a száma, akik az Egyesült Államokba való bejutással próbálkoznak. 

Az elnök válaszában kifejtette, két tényező az, ami a migránsok tömegeit az USA-ba vonzza: az egyik az, hogy a világ legnagyobb teljesítményű gazdaságáról beszélünk, a másik pedig, hogy mindemellett az ország meglehetősen engedékeny bevándorlási törvényekkel rendelkezik. 

Trump kifejtette azt is, hogy a bevándorlási krízis megállításához a demokraták támogatására is szükségük lenne a törvényhozásban.  Úgy fogalmazott:

„Olyan törvényeink vannak, amelyek az épeszű emberek számára elfogadhatatlanok. Próbálunk megszabadulni tőlük, de a demokraták nem partnereink ebben”.

Az elnök arra is utalt, hogy míg korábban legfeljebb a gyermekeket engedték be a határra érkező migránsok közül, napjainkban már mindenki átjut a mexikói-amerikai határon. „Olyanok vagyunk, mint Disneyland” –  vélekedett az elnök. 

Trump szerint

az utóbbi időben megtízszereződött az Amerikába érkezők száma, ráadásul az amerikai emberi jogi aktivisták is minden esetben a bevándorlókat védik, és mindenért felelősségre vonják a határőrséget.

„Amikor csak megfázik valaki közülük, rögtön a határőrséget hibáztatják érte” – emelte ki. 

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a határon álló fal építése jelenleg is zajlik, de szerinte a törvénykezés terén is markánsabban kellene fellépni a migráció ellen. Az utóbbit azonban a Demokrata Párt – a Képviselőházban birtokolt többsége által – egyelőre meggátolja. Trump úgy látja, a demokraták a költségvetési vita révén is a fal megépítését próbálták megakadályozni, de ebben kudarcot vallottak. 

Trump azt is kiemelte, az Egyesült Államoknak nem célja a bevándorlás teljes mértékben való ellehetetlenítése.

„Jelenleg is dolgozunk egy olyan terven, amely által mindenki bejöhet majd az országunkba, aki ezt megérdemli és aki nekünk segíteni tud”

– fejtette ki.

Az elnököt a riport során arról is megkérdezték, hogy a 2020-as választások demokrata jelöltjei miként reagáltak a migrációs helyzetre. Trump válaszában azt részletezte, kihívói közül senki sem szentelt különösebb figyelmet a problémának eddig: „Nem akarnak beszélni erről a témáról, nem tudom, mi lehet a tervük” – fogalmazott.

Iratkozzon fel hírlevelünkre