Sebastian Kurz: az Európai Unió nem fog megszűnni

Az osztrák Krone.tv készített interjút Sebastian Kurz kancellárral és Hans Peter Doskozillal, Burgenland szociáldemokrata tartományfőnökével.

A vita európai összehasonlításban igencsak nyugodtnak, visszafogottnak számított. Számunkra ugyanakkor azért kiemelkedő, mert Bécs valahol félúton helyezkedik el Berlin és Budapest (Varsó, Róma) között az EU politikai térképén – Kurz 2017-es megválasztása óta.

Gyakorlatilag Kurz lett a mérlegnyelve a Merkel és a „Többiek” vitákban.  

Ezért sem mindegy, hogy mit tart fontosnak az Európai Parlamenti választások előtt az osztrák kancellár. Kurz pártja az Osztrák Néppárt (ÖVP) számára a migráció kérdésköre továbbra is a legfontosabb, ám rögtön ezután a gazdasági fejlődésre és a versenyképesség növelésére kívánják helyezni a hangsúlyt.

„Az európai választási küzdelemben egyáltalán nem a jobb és baloldalról, vagy a jó és a rossz szembeállításáról van szó, hanem az Unió jobbá tételéről.”

Kurz szerint a Brexit és a migráció konstans problémái mellett nagy hangsúlyt kell helyezni a gazdasági fejlődésre. Az Európai Uniónak hathatós intézkedéseket kell hoznia, ha nem akar végképp lemaradni Kína és az USA mögött. Az EP-választásokat követően az Unió élcsapatának legfőbb feladata az lesz, hogy a versenyképességet és a jólétet helyezze a középpontba.

 „Nagyon komoly kihívást jelent a jólét biztosítása, ha megnézzük, hogy Kína, az USA, valamint egyéb államok mennyire versenyképesek”.

Talán nem véletlen, hogy a(z állandó) tartós gazdasági növekedés dilemmája után Kurz egyből az Unió jövőjéről beszélt. Ugyanis teljes mértékben elveti azt a „fatalista” gondolkodásmódot, hogy az Európai Unió így is, úgy is megszűnik egyszer. Ez ugyanis növekvő munkanélküliséggel, és a külső határok védelmének eltűnésével járna együtt.

A vita kisebb részben belpolitikai csetepatékról szólt, amelyből érdemes kiemelni egy bizonyos „patkányozós verset.” Az eset kapcsán a branaui szabadságpárti alpolgármester – amellyel az ÖVP koalícióban kormányoz – már le is mondott, amelyet Kurz így kommentált:

„Az MSZP-nél Szabadságpártnál kicsit tovább tartott a döntés, de végül meghozták.”

Felmerül a kérdés, hogy mennyi időbe kerül majd az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikónak egy hasonló megmozdulásért meghoznia a döntést, hogy elvonuljon a közélettől gondolkodni. Ausztriában ez alig 2 hétbe került – egy igencsak hasonló patkányozás végett.

Bangóné Borbély Ildikó lepatkányozhatta a fideszeseket

Forrás: Krone.tv

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre