Trump alkut ajánlott a demokratáknak

Donald Trump amerikai elnök a részleges kormányzati leállás feloldása érdekében azt az ajánlatot tette a demokrata párti törvényhozóknak, hogy a migránsok bizonyos csoportjainak három évig védelmet nyújt a kitoloncolástól, cserébe az amerikai-mexikói határra tervezett fal 5,7 milliárd dolláros építési költségeinek megszavazásáért.

A Fehér Házból közvetített televíziós beszédében az amerikai elnök hangsúlyozta: javaslata a zsákutcába jutott tárgyalások előrelendítését szolgálja, kiutat nyújtva a kongresszusnak a részleges kormányzati leállás megszüntetésére, valamint a mexikói határon kialakult válság kezelésére.

 Az amerikai elnök szerint az ideiglenes védelem az Egyesült Államokba illegális bevándorlók gyermekeként érkezett, de már ott felnőtt, úgynevezett DACA-fiatalokra, illetve a háborúk és a természeti katasztrófák elől menekülő migránsok csoportjaira terjedne ki.

A hírügynökségek szerint ez mintegy 800 ezer az Egyesült „álmodozók nemzedékének” nevezett fiatalt, valamint további 300 ezer átmeneti védett státuszt (TPS) élvező haiti, salvadori és hondurasi állampolgárt érintene.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője a javaslatról úgy nyilatkozott: „Némi védelem helyreállítása a falért cserébe nem kompromisszum, hanem további túszejtés”.

 Nancy Pelosi amerikai házelnök eleve esélytelenként utasította vissza Trump javaslatát. Egyúttal  bejelentette, a képviselőházban többségben lévő demokraták a jövő héten több törvénytervezetet készülnek elfogadni, amelyek a kormányzati működés helyreállítását szolgálják. A The New York Times című amerikai lap úgy tudja, a demokraták több mint egy milliárd dollárt irányoznak elő a határátkelőhelyek infrastruktúrájának javítására és menekültügyi kérdésekben ítélkező bírók alkalmazására. Az újság szerint a demokrata párti felvetés ugyanakkor kurdarcra van ítélve, mert a szenátusban a republikánusok vannak többségben.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre