Felnőtt nővé válni kihívás

A Pure program egy életvezetési projekt kamasz lányok számára, amelynek célja, hogy a résztvevő lányok olyan felnőtt nőkké váljanak, akik testileg, lelkileg, szellemileg egészséges emberekként családjukat, környezetüket és a társadalmat is aktívan formálják, gazdagítják.

A kétéves program során olyan témákat dolgoznak fel, mint önbecsülés, nőiesség, férfi-női különbségek, önismeret, egészséges életmód, Női alakok a Bibliában, tehetség, asszertív kommunikáció, konfliktuskezelés, életvédelem, érzelmi intelligencia, szerelem, párkapcsolat, hitelesség, döntéshozatal, felelősségvállalás stb. Ennek részleteiről kérdeztük Kis Brigittát, a Pure program vezetőjét.

Kis Brigitta, a Pure program vezetője

Vasárnap.hu: Mikor indult a Pure program és mi a célja?

Kis Brigitta: A Pure Programot 2012-től kezdtük a magyar kulturális és társadalmi jelenségeket szem előtt tartva kialakítani azért, hogy segítsük a kamasz lányok egészséges felnőtté válását, a kamaszkori kihívások leküzdését. Sok feladata van ebben az életkorban egy fiatalnak: a gyermekszerepből felnőtté, szülei egyenrangú partnerévé kell válnia, pályát kell választania, meg kell tanulnia, hogyan tud valódi, mély kapcsolatokat kialakítani másokkal. Mindehhez szüksége van különböző ismeretekre, kiemelten önismeretre, példaképekre (családon kívüli mintákra is), és megtartó barátságokra. Ebben az időszakban a kamasz lányok számára egy olyan közösséget biztosítunk, ahol mindezeket megtalálhatják.

Célunk, hogy olyan felnőtt nőkké váljanak, akik testileg, lelkileg, szellemileg egészséges emberekként családjukat, környezetüket és a társadalmat is aktívan gazdagítják.

Vasárnap.hu: Honnan jött az ötlet a program megvalósítására?

Kis Brigitta: A Pure inspirációja egy amerikai program volt, ami szintén kamasz lányokat szólított meg és főként a külső és belső értékek összeegyeztetéséről szólt. Ennek a programnak az átdolgozása során láttuk azt, hogy a személyiségfejlesztésre és a közösségre érdemes nagyobb hangsúlyt helyezni ahhoz, hogy valóban egy boldogabb felnőttkort alapozhassunk meg. Így vált a Pure egy életvezetési programmá. 

Vasárnap.hu: Hogyan tudják a szülőket ezeken a programokon keresztül megszólítani?

Kis Brigitta: A szülőket anya-lánya és apa-lánya rendezvényeinken keresztül vonjuk be a programba. Egy- egy ilyen napon a szülőknek és gyermekeiknek lehetőségük van arra, hogy a mindennapi feladatokból kiszakadva, kicsit megálljanak, és minőségi időt tölthessenek együtt, beszélgethessenek a kapcsolatukról. Mik a kapcsolat kihívásai? Mik benne az örömteli dolgok? Hogyan tehetnek érte többet? Ezek az alkalmak mindig különlegesek, hiszen nemcsak a kettesben töltött idő válik maradandó élménnyé, de az is, hogy közösségben lehetnek, hasonló korú lányokkal és szülőkkel beszélgethetnek. Ilyenkor a szülőkben az is megfogalmazódik, hogy ezek az évek már nem jönnek vissza, ezért mindaddig, amíg lehetőségük van rá érdemes minél több időt együtt tölteni.

 

Vasárnap.hu: Mekkora az érdeklődés a lányok, illetve a szülők részéről? Elég motivált a célközönség a tekintetben, hogy csatlakozzanak a programokhoz

Kis Brigitta: A lányok többnyire maguktól jelentkeznek a programba, mert szeretnének egy jó közösséghez tartozni és érdeklik őket azok a témák, amikkel foglalkozunk. Olyan is sokszor történik, hogy egy, már pure-os barátnőjük hívja őket a programba. De gyakran előfordul, hogy először a szülők keresnek meg bennünket, és ők hívják fel lányuk figyelmét a  programra. Bármilyen módon is találkozzanak a Pure-ral, ha a lányok csatlakoznak valamelyik induló csapatunkhoz azt tapasztaljuk, hamar otthon érzik magukat és örömmel jönnek a találkozókra. Mivel minden téma, amivel foglalkozunk, érinti, foglalkoztatja őket, élvezik, hogy megoszthatják a gondolataikat, feltehetik ezekkel kapcsolatos kérdéseiket. Ezek az őszinte beszélgetések pedig a baráti kapcsolatok kialakulását is segítik, így a közösség egyre összetartóbbá válik.

Vasárnap.hu: Mekkora szerepet kap a programban a vallás, hit és lelkiség?

Kis Brigitta: A Pure programban az emberi méltóságra hívjuk fel a fiatalok figyelmét.

Az életre Istentől kapott ajándékként tekintünk, s ezt a szemléletmódot a két év során átadjuk a lányoknak. Ez a kiinduló pontunk a párkapcsolat, a szabadság, a döntéshozatal; az önbecsülés, a nőiesség, a férfi-női különbségek, a kellő önismeret, egy szóval az egészséges életvitel kialakításánál.

A Pure programról részletesebben itt olvashatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre