A 2018-as esztendő a francia leszbikusok és melegek „fekete éve” volt

Rekordnagyságú volt tavaly az LMBT-közösség tagjai ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma Franciaországban – állapította meg kedden kiadott éves jelentésében az SOS Homophobie nevű francia jogvédő egyesület.

Véronique Godet és Joel Deumier, az SOS Homophobie társelnökei a jelentés előszavában a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok (LMBT) ellen elkövetett 231 bejelentett erőszakos cselekmény miatt 2018-at „fekete év”-nek minősítették. Az ilyen jellegű agresszív cselekmények éves számának eddigi csúcsát 2013-ban rögzítették, abban az esztendőben, amikor a francia parlament elfogadta az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot.

Tavaly a 2017-es évhez képest jelentősen, mintegy 66 százalékkal emelkedett a fizikai támadások száma – ami átlagosan napi egy esetet jelentett. Az egyesülethez a 2018-as év során 1905 homofób indíttatású cselekményről érkezett bejelentés, szemben a megelőző év 1650-es számával. Az áldozatok által tett bejelentések túlnyomó többségükben bántó megkülönböztetésekről és sértegetésekről szóltak. Részletesebben: az esetek 38 százaléka diszkriminatív, 20 százaléka zaklatás jellegű volt, 17 százaléka szólt fenyegetésről, valamint becsületsértésről – és 13 százaléka fizikai agresszióról.

Valószínű ugyanakkor, hogy a valós esetek száma ennél jóval nagyobb – mivel az áldozatok nem jelentenek minden incidenst, illetve nem feltétlenül az SOS Homophobie-t értesítik az őket ért sérelmekről.

A regisztrált esetek számában mutatkozó növekedés meghökkentően nagy aránya ugyanakkor összefüggésben lehet a nemek esélyegyenlőségéért küzdő különféle mozgalmak megjelenésével is.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre