Lánczi Tamás: Macronnak mindent szabad?

Tombol a kettős mérce Európában: a CEU nem zárt be, mégis hisztérikus nyilatkozatok láttak napvilágot. Macron bezáratja az egyik legfontosabb francia oktatási intézményt, mégis mindenki hallgat...

Emmanuel Macron úgy döntött, bezáratja a strasbourgi Nemzeti Közigazgatási Iskolát, a francia elit kiemelkedő intézményét, ahol számos elődje tanult. Az esettel kapcsolatosan a mértékadó sajtó azt találgatta, vajon a populisták irányába tett, népszerűségnövelő gesztusról van-e szó, vagy pedig egy nagyobb terv részeként értelmezhető az intézkedés.

Lánczi Tamás a Mozgástér blogon arra mutatott rá, senkit sem zavart a tény, hogy a francia elnök, a végrehajtó hatalom feje, önhatalmúlag döntött úgy, hogy itt az ideje felszámolni egy 1945-ben alapított, magas presztízsű, nemzetközileg elismert és nagyrabecsült oktatási intézményt. 

„Nem indult nemzetközi petíció az iskola megmentésére, nem jelentek meg az „I stand with ENA” hashtagek és Manfred Weber sem jelentkezett be az ENA megmentésére.

Pedig, ellentétben a CEU-val, amelyet senki sem akart bezárni, egyszerűen csak a minden más Magyarországon működő egyetemre is kötelező akkreditációs feltételeknek kellett volna megfelelnie, az ENA esetében felszámolásról van szó, egy nyílt politikai döntés alapján” – tisztázza a helyzetet Lánczi. Hozzáteszi: furcsa, hogy a mainstream médiából nem záporoznak a francia tanszabadságot és demokráciát gyászoló írások.

Mint írja, itt az idő, hogy a liberális sajtó a CEU-ügyhöz hasonlóan hisztérikus írásokat közöljön ez ügyben, német politikusok apokaliptikus nyilatkozatokat tegyenek és az Európai Parlament napirendre tűzze a kérdést.

Persze csak akkor, ha nincs kettős mérce. Macronnak mindent lehet?

Az eredeti írás ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre