Európai is van a legutóbbi nigériai rajtaütés áldozatai közt

A nigériai vérengzések egyre szaporodnak. Bár Afrika egyes országaiban előfordulnak olyan esetek, szervezetek, melyek kifejezetten a nemzetközi segélyszervezetek ottani munkatársait célozzák, Nigériában régóta nem fordult elő ilyen.

Újabb támadás érte a Kajuru közösséget Nigéria Kaduna államában. Az elkövetőket még mindig nem sikerült azonosítani, jelenti az International Christian Concern.

A rajtaütésben két embert megöltek, három másikat pedig elraboltak. Az egyik halálos áldozat, Faye Mooney, angol állampolgár, a Mercy Corps segélyszervezet munkatársaként dolgozott a térségben. A másik meggyilkolt személy egy hasonló, nigériai központú szervezet, a Safety Organization dolgozója, Mathew Oguche volt.

A Mercy Corps egy több mint 5500 dolgozóval együttműködő globális segélyszervezet, amely különböző vállalatokkal és ügynökségekkel együttműködve próbál a rászorulókon, a leginkább megkívánt módon segíteni.

Egy hónapja érte a térséget az elmúlt idők egyik legsúlyosabb támadása. A Boko Haram több száz halottat hagyott maga mögött akkor.

A kormány intézkedése kimerült a kijárási tilalom bevezetésében.

Az elkövetőket nem tartóztatták le, a megtépázott közösségek semmilyen támogatást nem kaptak. A folyamatos vérengzések az egekig tornázzák a lakosokban lévő feszültséget. Némelyek hónapok óta beszélnek egy polgárháború potenciális kitöréséről (erről már a februári, helyi választások előtt is írtunk). Úgy tűnik, az események jó úton haladnak efelé, a kormányzat pedig a látszatcselekvéseivel nem sokat tesz ennek megakadályozásáért.

Varga Gergő Zoltán

Kép forrása: Bloomberg. A kép a Boko Haram Sajeriben történt támadása után készült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre