Új kormányablakot avattak Vácon

A közigazgatás korszerűsítése is része annak a törekvésnek, hogy Magyarország 2030-ra Európa leginkább élhető országai közé zárkózzon fel - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára kedden Vácon, egy új kormányablak megnyitásakor.

Tuzson Bence kifejtette: az előrelépés feltételeként a kormány a családok támogatását, a gazdaság fellendítését és a kulturális értékek megerősítését kiemelten fontos feladatnak tartja. A családok felkarolásánál fő szempont, hogy ne bevándorlók, hanem saját gyermekek által növekedjen a népesség. A gazdaság erősítése pedig az ország önállósága megőrzésének a feltétele – tette hozzá.

A kormányablakok rendszerének kiépítése nyolc éve kezdődött, ma pedig már Európa más országai követendő mintaként tekintenek rá – emelte ki az államtitkár. Hozzávetőlegesen 2500 féle ügyben fordulhat a lakosság az irodákhoz, és beindult egy új kormányprogram, amelynek célja 700 ügyfajta további egyszerűsítése.  A kormányablakoknak minden településen elérhetővé kell válniuk, hogy a nagyvárosok és a falvak lakosai azonos feltételek között intézhessék ügyes-bajos dolgaikat – húzta alá Tuzson Bence.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a kormányablakok a szolgáltató állam rendszerében nagyban megkönnyítik az emberek mindennapi életét. Pest megyében például az országosnál is gyorsabb az ügyintézés, átlagosan mindössze hét perc tizenöt másodpercet vesz igénybe, ami nemzetközi összehasonlításban is egyedülállónak mondható. A rendszer egyik fő erénye a rugalmasság – tette hozzá.

Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Vác polgármestere közölte: az új kormányablakban – amely 117 millió forintos állami beruházással valósult meg – járás 17 településének 70 ezer lakosa 16 ablaknál intézheti ügyeit.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre