A böjt nem egy karcsúsító diéta

A női magazinok egész évben ontják magukból a különböző fogyókúrás módszereket, melyek a húsvétot megelőző negyvennapos böjt alatt igencsak megsokasodnak. A méregtelenítő termékek is ilyenkor a legkelendőbbek.

Kétségtelen, hogy a nagyböjt összetett dolog abból a szempontból, hogy ezt az időszakot – a hívők számára az egyházi előírások mellett – saját magunkra kellene szabni. Már korábban is írtunk ebben a témában, de muszáj hangsúlyozni, hogy a böjt nem csak a hús elhagyásáról szól. Van olyan ismerősöm, aki vegetáriánus, ezért számára nem jelentett lemondást a húst mellőzni; ő a napi több kávé elhagyását választotta.

A böjt fizikai megvalósulása mellett ilyenkor a lelki megtisztulásra kell koncentrálni. Nemcsak ételeket, italokat, hanem szokásokat, cselekedeteket is elhagyhatunk. A bencés szerzetes, Baán Izsák  tanácsai szerint érdemes negyven napig felhagyni a panaszkodással, kiszállni a közösségi médiából, lemondani a nassolásról, autó helyett tömegközlekedést igénybe venni, mind jó alternatívái lehetnek a klasszikus böjti formáknak.

Az egyik legnagyobb vihart kavaró böjt esete Gelencsér Tímeához, a magyar szépségkirálynőhöz köthető, aki tavaly tavasszal beszámolt arról, hogy két hétig nem vett magához szilárd táplálékot. Igaz a célja csupán a méregtelenítés és a fogyás volt. (A videó azóta már lekerült a YouTube platformjáról, azonban a Tímea videóját összefoglaló anyag ITT elérhető.) 

A fenti eset margójára egyébként érdemes nem is olyan halkan megjegyezni, hogy ezek a szokások a legtöbbször nem csak elvonják a figyelmet a valódi böjt lényegéről, de nem is túl célravezetőek. Több orvosi tanulmány is született a témában, melyek egyértelműen kimondják: egy átlagos egészségű embernél ezek a kúrák sem a hosszútávú súlyvesztésben, sem az egészség megőrzésében, javításában nem játszanak nagy szerepet.

Amennyiben a máj és a vese megfelelően működik, úgy azok képesek szervezetünket tisztán tartani a méreganyagoktól. Ennek ellenére érdemes megjegyezni, hogy bizonyos tápanyagok javíthatják mind a vese, mind a máj működését, s így a méreganyagok gyorsabb távozását is elősegítik. E mögött azonban nem két hetes zöldséglé-böjt, vagy méregtelenítő kapszulák, hanem egy egészséges, tápanyagokban gazdag étrendnek kell állnia.

Forrás: San Mauro, Ismael & Paredes, Victor (2017)

Iratkozzon fel hírlevelünkre