Megfékezték a lángokat, párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást

A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame-katedrálisban pusztító tűz ügyében, a tűzoltóság pedig kedd reggel bejelentette, hogy teljesen megfékezték a lángokat. Emmanuel Macron francia elnök határozatlan időre felfüggesztette európai parlamenti választási kampányát.

Ötven nyomozó vizsgálja, hogy miért kapott lángra a Notre-Dame székesegyház, és egyelőre semmi jele sincs szándékos gyújtogatásnak – mondta el Rémy Heitz párizsi államügyész kedden, a katedrális előtt tartott sajtótájékoztatóján. „Abból indulunk ki, hogy baleset történt” – tette hozzá.

Patrick Chauvet, a katedrális igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből.

Üszkös romok a leégett tetőszerkezetű párizsi Notre-Dame-székesegyház belsejében – MTI/EPA/Pool/Christophe Petit Tesson

Franck Riester francia kulturális miniszter szerint a relikviákat a párizsi városházán helyezték el.

Párizs tűzoltóságának szóvivője, Gabriel Plus kedden bejelentette, hogy teljesen eloltották a tüzet.

Három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó. A lángokkal folytatott küzdelemben sikerült megmenteni a legjelentősebb műkincseket is.

A Notre-Dame katedrális belső tere a katasztrófa előtt

Emmanuel Macron elnök az események tükrében határozatlan időre felfüggesztette európai parlamenti választási kampányát – írta Nathalie Loiseau, a francia kormánypárt európai parlamenti (EP) listavezetője a Twitteren.

A Notre-Dame megrongálódott nagyalakú festményeit pénteken a Louvre múzeumba szállítják restaurálás céljából – jelentette be Franck Riester kulturális miniszter. A miniszter szerint az épület 13. században készült és többször restaurált, 13 méter átmérőjű nagy rózsaablakai nem szenvedtek katasztrofális károkat.

Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezete 2019. április 15-én. – MTI/AP/Thibault Camus

„A boltív elvileg kitart. Nagy óvatosságra van szükség. Három nagy lyuk keletkezett. Az építészek most állapítják meg a párizsi tűzoltósággal közösen, hogy milyen intézkedésekre van szükség a veszélyeztetett részek megóvásához” – mondta a miniszter.

Kedden kora délutánra 600 millió euró (közel 192 milliárd forint) adomány gyűlt össze cégektől és vagyonos családoktól. A L’Oréal örökösei, a Bettencourt-Meyer-család, valamint a kozmetikai óriáscég kedden jelentette be, hogy összesen 200 millió eurót adományoz. Az Arnault-család és az LVMH divatcég 200 millió eurót, a Total kőolajipari cég és a Pinault-család pedig 100 millió eurós adományt ígért.

Nincsenek már olyan nagy fák Franciaországban, amelyeket fel lehetne használni a Notre-Dame leégett födémszerkezetének újjáépítéséhez – mondta el egy francia örökségvédelmi szakértő. Bertrand de Feydeau, a Fondation du Patrimoine örökségvédelmi csoport alelnöke a France Info rádiónak kedden elmondta, hogy Párizs főszékesegyházának födémszerkezetét több mint 800 éve az ország területén lévő ősi erdőkből érkezett fákból építették. Ezért véleménye szerint a székesegyház tetőszerkezetét nem lehet pontosan ugyanolyanra felépíteni, mint amilyen a tűz előtt volt.

A leégett tetőszerkezetű párizsi Notre-Dame-székesegyház belseje 2019. április 16-án. – MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ferenc pápa mozgósításra szólított fel mindenkit a Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.

A középkori építkezés (animáció)

Notre-Dame nemcsak a kereszténység franciaországi jelképe, hanem a közös európai örökség része is, és Németország kész részt venni helyreállításában – mondta Angela Merkel német kancellár kedden. A kancellár nyilatkozatában kiemelte, hogy Németországban mindenkit „mélyen megrázott” a „drámai tűzvész ebben a csodálatos templomban, Párizs szívében”, és az egész ország együtt érez a franciákkal. Mint mondta, hazája készen áll „a német szakértelmet, a német tapasztalatokat” a Notre-Dame helyreállításának szolgálatába állítani.

Tűz a Notre-Dame-ban: első képek a katedrális belsejéről

A magyar emberek nevében együttérzését és támogatását fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek és Éric de Moulins-Beaufort reimsi érseknek, a Francia Püspöki Kar elnökének a párizsi Notre-Dame-székesegyházat ért tragikus tűzeset kapcsán – tájékoztatta az MTI-t kedden Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A két vezetőhöz eljuttatott leveleiben a magyar miniszterelnök hálával és elismeréssel adózott „a párizsi tűzoltók hősies küzdelme előtt, mellyel sikerült megfékezniük a tomboló lángokat, megmentve az európai kereszténység egyik jelképét a teljes pusztulástól”, és „sok erőt kívánt, Isten áldását kérte a székesegyház újjáépítéséhez és régi dicsőségének helyreállításához”.

Magyarország a lehetőségeihez mérten mindig támogatja a bajba jutott keresztény közösségeket, ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is hajlandó részt venni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten újságíróknak. Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte, az anyagi segítségnyújtás mellett a kormány koordinációs feladatokat is vállalhat, amennyiben magyar szakemberekre volna szükség a hétfő este leégett párizsi katedrális megmentéséhez.

Notre-Dame, turisztikai kisfilm

Szeged és Székesfehérvár önkormányzata egyenként 10 ezer eurót ajánlott fel a helyreállításhoz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pedig gyűjtést indít.

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente. A regény eredeti, francia nyelvű kiadása a tűz után bestsellerlistára került az Amazon webáruházban.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre