Szentesi Zöldi László: Európa égett a szemünk előtt

Talán észre sem vettük, „maga Európa égett a szemünk előtt Párizsban" – írta a hétfő esti tűzvészt követően Szentesi Zöldi László újságíró. Nem figyeltünk oda a jelekre, amelyek kijózanítóak lehettek volna, de még mindig nincs túl késő...

Maga Európa égett a szemünk előtt Párizsban, csak éppen nem vettük észre – írta a 888.hu-n Szentesi Zöldi László a Notre-Dame-ot pusztító tűzesetet követően. A katedrális, amely akkor készült el, amikor még Károly Róbertnek hívták a magyar királyt, nem pusztán a gótika remekműve, de maga a testet öltött Európa. 

– A párizsi Notre-Dame mindent kibírt. Megcibálták az évszázadok, de szilárdan állt, ahogyan mi, európai emberek is álltunk, dacolva az idővel és a történelemmel – fogalmazott Szentesi Zöldi, hozzátéve: egy ilyen épületnek lelke is van, nem csupán fizikai, de lelki kiterjedéssel is rendelkezik. S éppen ez a lélek kapott lángra hétfőn. 

Merthogy „nem figyeltünk, amikor egymás után zárták be a katolikus templomokat Nyugat-Európában”, de „elfordítottuk a fejünket akkor is, amikor a kis francia gyülekezet a testével védte meg a párizsi Szent Rita-templomot. Amikor rohamrendőrök cipelték el őket a helyszínről, egy tiltakozó papot pedig letepertek, földre vittek”. 

A szerző szerint Isten figyelmeztet bennünket, hogy térjünk le arról az útról, amelyen járunk, „amelyen a gőgös, beteg, perverz Európa jár”. Leszögezi: vissza kell találnunk a gyökereinkhez, vagy mi is elégünk, mint a Notre-Dame. „Elemészt bennünket a tűz, amelyet mi lobbantottunk lángra, s amely végül elborította a világunkat.”

A látszattal ellentétben Szentesi Zöldi László figyelmeztetése egyáltalán nem érkezett későn. Még időben kaphatunk észbe.

Írása – teljes terjedelmében – ide kattintva olvasható. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre