Jordán király: A keresztényeknek fontos szerepük van a Közel-Kelet jövőjében!

A jordániai uralkodót a ferences szerzetesrend Béke Lámpása nevű díjával tüntették ki. II. Abdallah király beszédében méltatta a keresztények erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtéséért.

A jordániai Petra hírügynökség közlése szerint az olaszországi Assisi városában megrendezett Béke Lámpása díjátadón több neves európai politikai és vallási vezető volt jelen. Az idei díjat a Jordániai Hasimita Királyság uralkodója, II. Abdallah király vehette át a tavalyi kitüntetettől, Angela Merkel német kancellártól.

A ferences szerzetesrend Béke Lámpása díját olyanok kapják, akik elkötelezik magukat a népek közötti békés együttélés elősegítésére. A díj átadásakor Merkel méltatta II. Abdallah király a szíriai menekültekért tett erőfeszítéseit, valamint kiemelte: az uralkodó „reményt adományoz és síkra száll a békéért. Ezzel Jordánián kívül is a béke nagykövetévé vált”.

Merkel hozzátette, hogy nem szabad szemet hunyni a szíriai menekültek tragédiája felett, Jordánia ebben példát mutat, ugyanis „a háború kegyetlenségére emberséggel” reagált és segít a menekülteken. Merkel hangsúlyozta, hogy Európa Jordánia mellett áll.

II. Abdallah király megköszönte Olaszországnak a közel-keleti béke érdekében tett erőfeszítéseit. Beszéde előtt egyperces néma csendet kért a jelenlévőktől, hogy megemlékezzenek a március 15-ei christchurch-i merénylet, illetve a gyűlölet áldozatairól.

A jordán uralkodó beszédében kiemelte a közel-keleti keresztény közösségek kulcsfontosságú szerepét a térség stabilitásában és a békefolyamatokban.

II. Abdallah király az összes muszlim és keresztény jordán ember nevében megköszönte a díjat, akik – mint fogalmazott – közösen hoznak meg áldozatokat egy jobb jövő felépítésének érdekében.

A jordán uralkodó szerint a ferences rend szerzetesei kiemelő munkát végeznek a világ minden részében. A szerzetesek fontos szerepet töltenek be a Közel-Keleten is, azon belül a hasimita királyság életében is, a jordániai Nibu-hegyen fekvő kolostor szerzeteseinek munkájának köszönhetően.

Engedjék meg, hogy külön méltassam a Római Katolikus Egyház szerepét a vallások közti párbeszéd törekvéseiért. A katolikus egyház a muszlimokkal közösen próbálja elősegíteni a két vallás megbékélését – méltatta a Vatikán szerepét a jordán király.

Emlékeztette a jelenlévőket, hogy a kereszténység kétezer éves, és először a Közel-Keleten, így a mostani Jordánia területén terjedt el széles körben.

 A keresztény közösségek szerves és nélkülözhetetlen részét képezik a jordán társadalomnak, a Közel-Kelet jövőjében kulcsfontosságú szerepük van a helyi keresztényeknek  – zárta beszédét II. Abdallah király.

A ferences szerzetesrend Béke Lámpása díját megkapta többek között Mihail Gorbacsov volt szovjet első titkár, Lech Walesa, a Szolidaritás független szakszervezet alapítója, volt lengyel elnök, továbbá a dalai láma, Jasszer Arafat néhai palesztin vezető és Mahmúd Abbász jelenlegi palesztin elnök, Simon Peresz volt izraeli elnök, Kalkuttai Szent Teréz és három pápa, Szent II. János Pál, XVI. Benedek, valamint a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa is.

Kassab Adonis

Forrás: Linga.org, Petranews, MTI, kép: Albawaba.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre