Száznál is több áldozata van a líbiai összecsapásoknak

Legkevesebb 121 halottja és 561 sebesültje van eddig a Tripoliért vívott harcoknak. Az összecsapások áldozatául esett egy mentősofőr és két orvos is – tudatta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Twitter bejegyzésében.

A WHO líbiai irodája a leghatározottabban elítélte, hogy ismételt támadások érik az egészségügyi alkalmazottakat és a mentőket.

A tobruki ellenkormányt támogató Halífa Haftar tábornok április elején indított offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány székhelye, a líbiai főváros ellen. A 75 éves Haftar a magát Líbiai Nemzeti Hadseregnek nevező katonai alakulat vezetője. Bírálói azzal vádolják a tábornokot, hogy katonai diktatúrát akar kiépíteni az országban.

Basszám Radi egyiptomi elnöki szóvivő szűkszavú, a részleteket mellőző tájékoztatása szerint Abdel Fattáh esz-Szíszi államfő Kairóban tárgyalt a líbiai helyzet legújabb fejleményeiről Haftar tábornokkal.

Az ENSZ líbiai missziója (UNSMIL) vasárnap figyelmeztette a harcoló feleket, hogy ne támadják meg a civilek lakta területeket, valamint arra is felhívták a figyelmet, hogy a nemzetközi humanitárius egyezmények tiltják az iskolák, kórházak, mentők és civilek lakta területek bombázását. Az UNSMIL a kilátásba helyezte, hogy a jogsértéseket haladéktalanul jelenti a Biztonsági Tanácsnak és a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre