Semmiképp se hagyja ki a hónap legrangosabb fesztiválját!

Csaknem egy egész hónapon keresztül ad otthont immár 39. éve fővárosunk a kultikussá vált Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, mely során közel 40 helyszínen, több mint 100 program várja a kultúra szerelmeseit.

A Budapesti Tavaszi fesztivál 1981-es megalapítása óta Magyarország egyik legnagyobb kulturális fesztiválja, mely nemcsak hazai, de világviszonylatban is kiemelkedőnek számít. Nem véletlen tehát, hogy az évről évre világszínvonalú programsorozatot 2003-ban Gundel művészeti díjjal jutalmazták.

A fesztivál a szórakoztatás mellett egyben összművészeti seregszemleként is jelen van; nem csak világsztárokat, a magyar művészeti éra kiválóságait és fiatal tehetségeit is rendre felsorakoztatja. A komolyzenei koncertek és kamaraprodukciók mellett lenyűgöző színházi bemutatókkal, táncpremierekkel, kiállításokkal, balettelőadásokkal, jazz-, világ- és könnyűzenei koncertekkel várja az érdeklődőket a fesztivál. A mérhetetlenül gazdag kínálatban minden korosztály tagjai megtalálják a nekik tetsző programokat. Természetesen a kisgyermekes családok sem maradnak hoppon.

Kép: Herczku Ági, Bognár Szilvia és Nikola Parov csoport / Forrás: Pont Fesztivál Facebook

Pont: fesztivál a fesztiválban

A tavaszi fesztivál részeként, a Hangvető együttműködésével a Pont Fesztivál hozza el az érdeklődőknek a világ csodáit a Várkert Bazárba. Az idei év a Balkán térség éve: napközben ingyenes interaktív családi programok, workshopok, gyerekkoncertek várják a látogatókat, este különleges és változatos zenés, táncos produkciók sorával mutatják be a régió gazdag hagyománykincsét.

A három napos rendezvény április 12-én veszi kezdetét egy szabadtéri busófelvonulással, majd ezt még két napon át követik olyan színvonalas események, mint Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov eddig nem hallott műsora, Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész és zenésztársainak román dallamai vagy az albán többszólamú hagyományokat  felvonultató Albanian Iso-Polyphonic Choir koncertje.

A Pont Fesztivál részletes programja IDE kattintva található.

Akvárium Tavasz Terasz

Az idén is ingyenes szabadtéri terasz-koncertekkel várja a könnyűzene szerelmeseit a fesztivál kiemelt helyszíneként az Akvárium Klub. Szintén ide várják a szervezők a családokat, ugyanis vasárnaponként az Akvárium teraszán kiváló szabadtéri gyerekprogramokkal várják a nézőket.

Fotó: A hamburgi technorezesbanda, a Meute teltházas koncertje április 5-én / Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook

A Tavasz Terasz keretében lép fel majd többek között Czeglédi Szabolcs, Járai Márk, Molnár Tamás, Henri Gonzo, Nové Soma, Duke Bluebeard, Barbi és Jancsó, Bérczesi Robi, Odett és a Lázár tesók. Idén ráadásul két nemzetközi sztárfellépő is érkezik, április 5-én a hamburgi technorezesbanda, a Meute lépett színpadra, április 17-én pedig Laura Gibson amerikai énekes-dalszerzőt láthatjuk.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál minden esztendőben nagy figyelmet szentel Liszt Ferenc életművének, melyhez az idei évben az orosz kultúra meghatározó művei és művészei sorakoznak fel. A szentpétervári Mariinszkij Színház Balettegyüttese, operatársulata, valamint a Mariinszkij Zenekara egyszerre és több produkcióval színesítik a fesztivál kínálatát. Húsvét hétvégéjén Valerij Gergijev vezényletével Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Csajkovszkij Jolánta című operájának koncertszerű előadására kerül sor. A fesztivál zárónapján az Erkel Színházban is a kivételes tehetségű karmester dirigálja a zenekart, amikor a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev varázslatos balettmeséjével, a Hamupipőkével áll színpadra.

A fesztiválon emellett fellép még Joseph Calleja, a máltai sztártenor, Judith Hill, Prince felfedezettje; bemutatkozik Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor új formációja, a Wigama Lekko. Koncertet ad még Szokolay Balázs és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint a Theater Basel Balettegyüttese előadja Tevje című darabját. Szintén a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nyílt meg a felújított Szépművészeti Múzeum Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című kiállítása. A Sztalker Csoport által megálmodott POKET zsebkönyvek pedig első születésnapjára készül egy Háy Come Beck előadás keretei között.

A fesztivál teljes programkínálata ITT érhető el.

Kiemelt kép forrása: Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre