Kisüt a nap, kivirágzik a kultúra

Bár a hidegebb hónapokban sem szünetelnek hazánkban a különböző fesztiválok, koncertek, mégis érezhető az a tavaszi energikus, már-már robbanásnak mondható érzés, amivel visszatérnek a változatosabbnál változatosabb programok.

Évek óta kiemelkedő szerepek kapnak a tavaszi fesztiválok. Budapest mellett több vidéki városban is belekóstolhatunk a fesztiváli hangulatba. Szentendrén már március 8-tól egészen a hónap utolsó napjáig zajlik a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, mely már 33 éve töretlen sikernek örvend. Többek között Hegedűs D. Géza, a Szentendre Táncegyüttes, a L’art pour l’art Társulat, Pokorny Lia, Őze Áron, Kollár-Klemencz László, The Qualitons és Karosi Bálint köszöntik a tavaszt.

Az idei Szentendrei Tavaszi Fesztivál részét képezi a Bach Mindenkinek Fesztivál, mely nyolc ingyenes programmal várja a látogatókat. Megrendezik továbbá a marcipán sakkbajnokságot, valamint a programsorozatot záró koncert során Hegedűs D. Géza tolmácsolja a Bachról szóló Pilinszky-verseket. A részletes program a szentendreitavaszifesztival.hu-n olvasható.

A Balaton partján, Siófokon is készülnek már a tavasz köszöntésére. A Siófoki Tavaszi Fesztivál március 19-től április 14-ig várja a látogatókat főként zenei és színházi programokat láthatnak a nézők a Kálmán Imre Kulturális Központban. Láthatjuk a Figaro Házasságát Vásáry André rendezésében, a Hamupipőke táncjátékot, és belekóstolhatunk A reformáció orgonazenéjébe is.

A tavaszi fesztiválok között egyértelműen a legjobban várt a 39. Budapesti Tavaszi fesztivál. 2019-ben április 5-től 22-ig tart a kulturális tavasz. A klasszikus zenei koncertek mellett opera-, balett-, tánc- és színházi előadással, jazz és könnyűzenei programokkal, kiállításokkal találkozhatnak az érdeklődők.

Fellép mások mellett Joseph Calleja, a máltai sztártenor, Judith Hill, Prince felfedezettje, bemutatkozik Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor új formációja, a Wigama Lekko. Koncertet ad még Szokolay Balázs és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint a Theater Basel Balettegyüttese előadja Tevje című darabját. Szintén a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nyílik meg a felújított Szépművészeti Múzeum Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című kiállítása. A POKET pedig első születésnapjára készül egy Háy Come Beck előadás keretei között.

Mozgalmasnak ígérkezik a koncertkínálat is a fővárosban. A Budapest Park április végén nyitja meg kapuit. Tavasszal mások mellett fellép Rúzsa Magdolna, a Tankcsapda, valamint a Punnany Massif is. A rendezvényhelyszín évről évre döntögeti a bevonzott látogatók számának rekordját. Nem ritka az sem, hogy egy koncertre hónapokkal előtte elfogynak a jegyek. Például a május 17-i Halott Pénz koncertre már jó ideje nem lehet jegyet kapni. A tavaszt a Park hivatalosan a Cirque Du Quimby előadással zárja, mely során a Quimby cirkusszá változtatja a Budapest Park színpadot a Freak Fusion Cabaret társaságában.

A Papp László Budapest Sportaréna is bővelkedik a programokban. A tavaszi időszakban koncertet ad itt többek között Hobo, Vanessa Mae, a tehetséges brit hegedűművész, valamint az ikonikus brit rockzenekar, a Muse is.

(Kiemelt kép: A Wigama Lekko a Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján – Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)